Än en gång avslöjas vanvård och missförhållanden vid särskilda boenden för äldre och dementa. Detta upprör med rätta oss alla. Problemen finns i både offentlig och privat drift... nu senast vid några av Carema Cares vårdenheter i Stockholm.
Det finns inga enkla och snabba lösningar. Dock bör kraven på tillstånd att driva vårdenheter bli lika för både kommunal och privat omsorg... idag är detta inte fallet. De grundläggande förutsättningarna för god kvalitet ska vara på plats innan verksamheten startar... något som idag tycks skifta mellan de olika aktörerna.
Tillsynen måste bli effektivare. Det gäller både den som staten och kommunen svarar för. Den statliga tillsynen måste fungera som en nationell oberoende granskning som redovisas öppet och gör jämförelser möjliga för både beslutsfattare och allmänheten. I många kommuner är det samma instans, ibland samma person, som ansvarar för både den kommunala driften och uppföljningen av kvaliteten. Då är inte tillsynen oberoende. Risken är uppenbar att uppdagade problem slätas över.
Upphandlingarna måste bli bättre. Det är uppenbart att många upphandlingar inte lett till den kvalitet som var syftet. Här måste både de upphandlande kommunerna och de utförare som upphandlas ta ett större ansvar. Dels gäller det att båda parter tar ansvar för att ett avtal verkligen kan omsättas i praktiken. Syns det redan i avtalet att bemanningen är i underkant måste det justeras. Dels måste vi hitta bättre kvalitetskriterier så att anbudsgivarna verkligen stimuleras att utveckla kvaliteten.'
Sist men inte minst måste alla i omsorgens verksamhet ta ansvar för att missförhållanden uppdagas och rättas till.
Förhoppningsvis kommer framledes även god vård- och omsorgsboenden att få plats i mediabevakningen... nu senast i Arbetarbladet.
Brukarna har rätt att vara nöjda oavsett driftsform!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar