Summa sidvisningar

fredag 25 februari 2011

En halv miljon...

Gudrun Schyman eldade upp 100 tusen kr en förmiddag under Almedalsveckan i fjol. Det skulle symbolisera det lönegap som finns mellan män och kvinnor varje minut. Två företagare från Malmö hade skänkt hela summan pengar som Gudrun med flera sedan eldade upp framför journalisterna.

Under senare tid har ett antal hundratusen kronor - av skattebetalarna - inte eldats upp, men ändock för mig som landstingspolitiker i Gävleborg hanterats på ett besynnerligt sätt. 

Gävleborg saknar psykiatriker - både inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, och vuxenpsykiatrin. För att få en lösning på detta problem har det gjorts annonsering i tidningen Dagens Medicin om en psykiatridag i Gävle. Ett program med besök på whiskydestilleriet i Mackmyra och en Brynäsmatch i Läkerol Arena tillsammans med olika föreläsningar har varit dragplåstret. Alltsammans till en kostnad av en halv miljon kronor...förhoppningen om många tillresande psykiatriker uteblev. Idag kan man konstatera att det blev en rejäl flopp!

För några veckor sedan påminde jag landstingsstyrelsen om behovet av en sedan tidigare önskan från Samtalsakuten i Gävle om ett stöd à en halv miljon kronor. Denna verksamhet har funnits som en samverkan mellan landstinget Gävleborg och Svenska Kyrkan i Gävle sedan 2000. Den kurativa verksamheten hos denna akut har varit ett stöd i många människors livskris. Denna samverkan har nu tvingats upphöra ...landstinget har sagt sig inte vara villig att fortsätta stödja den. Tidigare en halv miljon per år har vi nu inte pengar till.
Samtalsakuten försöker nu genom alternativa bemanningsplaner - reducerad personalstyrka - fortsätta sitt arbete för människors själsliga hälsa...arbetet med vuxna i s k "friska livskriser". Detta är tydligen inget för landstinget Gävleborg.

Häromdagen beslutade så landstingsstyrelsen att ge ett bidrag på en halv miljon kronor till Teaterbiennalen, som arrangeras av Folkteatern i mitten av maj. Inga pengar finns avsatta för detta i landstingsstyrelsens budget, men här hittades det snabbt sådana resurser. Ökade skatteintäkter, som nu sker genom att fler får jobb i Gävleborg, var garanten för att detta skulle kunna effektueras. Själv reserverade jag emot detta tillsammans med övriga partier i Samverkan Gävleborg. TRU-nämnden som ansvarar för dessa typer av ansökningar skall hantera detta och ingen annan.

En halv miljon kronor värderas olika...