Tobaks- och alkoholkonsumtionen minskar bland både pojkar och flickor, flickorna passerar pojkarna när det gäller intensivkonsumtion av alkohol medans narkotikaanvändningen bland pojkar ökar. Det framgår av 2011 års drogvaneunderundersökning som CAN nyligen presenterade.
Alkoholkonsumtionen, och andelen som överhuvudtaget dricker alkohol, har varit sjunkande under ett antal år. I årets undersökning sjönk nivåerna ytterligare. Andel alkoholkonsumenter sjönk från historiskt sett låga siffror 2010 till än lägre andelar 2011: 54 procent av pojkarna och 58 procent av flickorna i årskurs 9 uppgav att de druckit alkohol. Även bland eleverna i gymnasiets år 2 har andelen alkoholkonsumenter minskat, 83 procent av pojkarna och 84 procent av flickorna uppgav att de hade druckit alkohol det senaste året.
Redan i förra årets undersökning minskade andelen niondeklassare som intensivkonsumerade (drack en flaska vin eller motsvarande vid ett och samma dryckestillfälle) en gång i månaden eller oftare. Trots små skillnader framgår det av årets undersökning att flickorna ligger på en högre nivå än pojkarna när det gäller intensivkonsumtion, något som historiskt varit vanligare bland pojkar.
- Att flickornas intensivkonsumtion är något högre än pojkarnas i årets undersökning är ytterligare ett tecken på den utjämningsprocess i alkoholvanor mellan pojkar och flickor som pågått under en längre tid och som blivit allt tydligare under de senaste 10-15 åren, säger Håkan Leifman direktör på CAN.
Sedan 1971 har det genomförts årliga undersökningar av skolungdomars alkohol-, narkotika-, tobaks- och sniffningsvanor. Sedan 1986 ansvarar CAN för undersökningarna, som har utförts på riksrepresentativa urval i årskurs 9. Undersökningarna genomförs som anonyma gruppenkäter i klassrummen. I 2011 års undersökning deltog sammanlagt 4 632 elever från årskurs 9 och 3 596 elever från gymnasiets år 2.
Med tanke på att en stor andel av kostnaderna för sjukhusvård i Sverige är alkohol- och tobaksrelaterat, är det glädjande att konsumtionen av detta sjunker.
På lång sikt blir detta även en ekonomisk besparing för svensk sjukvård och givetvis ett minskat lidande i form av sjukdom.
Alternativ finns...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar