I Hälso- och sjukvårdsdebatten sägs det, att läkemedel ger en effektiv behandling, när de tas på rätt sätt. Här bör man alltid följa läkares rekommendationer och tänka på att läkemedel påverkar en på olika sätt, om man är ung eller gammal, om man dricker alkohol eller kör bil osv.
I verkligheten finns också en bild av läkemedelsmissbruk, -biverkningar, -förgiftningar, förväxlingar eller överförskrivningar av läkemedel. Därför var det med största intresse som jag tillsammans med ett antal kristdemokrater fick träffa delar av Landstinget Gävleborgs Läkemedelsenhet igår vid Gävle sjukhus.
Sofia Jonsson - klinisk apotekare - tillsammans med Stefan Back - medicinsk rådgivare - gav oss en bild av ett komplext arbetsområde, där man tillsammans med idag en grupp av åtta apotekare jobbar med att förebygga läkemedelsfel, arbeta med läkemedelsgenomgångar och utbilda berörd personal inom hälso- och sjukvården bland mycket annat.
Under innevarande mandatperiod har regeringen satsat 2 500 000 000 kronor - stimulanspengar - till Sveriges landsting i ämnet patientsäkerhet. Pengar utbetalas på basis av uppnådda resultat och i relation till befolkningsandel... prestationsbaserat.
Av fjolårets 400 000 000 kr utgick 8 810 130 kr till landstinget Gävleborg, där vi klarade 3 av 4 mål. Målsättningen att minska antibiotikaförskrivningen inom öppenvården klarade vi inte. Här var det endast tre av Sveriges landsting som klarade uppgiften och fick därmed dela på 75 miljoner kr.
Här hoppas jag givetvis, att länets apotekare, lyckas i sitt arbete under kommande tre år... inte bara för pengarna skull utan för att vi måste minska antibiotikaförskrivningen . En ökad sådan i världen idag är förödande.
..
Tack Sofia och Stefan för en givande förmiddag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar