Summa sidvisningar

onsdag 20 juni 2012

Inget Hospice i Gävleborg


Den 26 oktober 2011 diskuterades i landstingsfullmäktige - Revisionsrapporten - Jämlik palliativ vård?
Om man har en obotlig, dödlig sjukdom och befinner sig i livets slutskede har man särskilda behov av vård. En granskning av detta hade då landstingets revisorer låtit göra och funnit att det fanns stora brister i Gävleborg.

Det som bl a påtalades var att patienter alltför ofta fick tillbringa sin sista tid i livet på akutvårdsavdelningar på sjukhus, där personal saknade tid och kunskaper att vårda döende. Konkurrens om personalens tid och resurser med patienter med akuta sjukdomstillstånd uppstod alltför ofta. Här fick av naturliga skäl, patienter med akuta sjukdomstillstånd, en högre prioritet. Alltför många dog också helt ensamma utan någon vid sin sida. Det saknades både enkelrum och rutiner, som säkerställde att patienten vid dödsögonblicket hade någon mänsklig närvaro.

Förutom dessa påpekande i rapporten, återgavs även saknaden av vårdprogram för palliativ vård. Personalen hade, beroende på vårdenhet, varierande fortbildning i palliativ vård. Det fanns inte några rutiner som naturligt skapade ett multiprofessionellt team kring patienten för att möta patientens komplexa behov... här skedde mycket sällan konsultation med resursteam i specialiserad palliativ vård

Särskilda palliativa team fanns för de patienter som vårdas hemma. Men alla döende fick inte hjälp av dessa team. Diagnos, ålder och hemort kunde vara avgörande för vilka som fick hjälp, något revisorerna menade stred mot principen om att vård ska ges efter behov.

Sedan åtskilliga år har vi från Kristdemokraternas sida tillsammans med Samverkan Gävleborg, hävdat nödvändigheten av att även inrätta en särskild hospicevård i länet. Fortfarande diskuteras detta enbart och detta oftast med ökad intensitet strax före val vart fjärde år, för att därefter avta i styrka.
..
Idag beslutade så landstingsmajoriteten - s+c+mp - att inte fortsätta arbetet med att tillskapa Hospice i vårt län. Förhoppningen är nu att i alla fall Gävle kommun ska fortsätta arbetet, vilket är bra men inte alls samma sak som om vi tillsammans gjorde något bra utav det och det kommer därmed inte heller alla länsinvånare till del.

Det som för alla politiker inför valet 2010 var ett föredöme i hopicevården - Mellannorrlands Hospice i Sundsvall - har nu glömts bort hos de styrande. Nu gäller tydligen enbart trygghetsplatser på sjukhusen som bästa lösningen.

Att denna viktiga fråga även var ett fullmäktigeärende, enligt oss från Samverkan Gävleborg, avfärdades med bestämdhet. Nu räckte det med landstingsstyrelsen, trots ärendets strukturella och principiella karaktär.

Tråkigt säger jag... nu återstår en allmän debatt i ämnet vård i livets slutskede i fullmäktige i oktober i år, dock utan att det förpliktar till något beslut.

Det skall vara gött å leva, även om jag har två veckor kvar att leva.
..
Tidigare blogg i ämnet Hospice
http://landstingsradingemarkalen.blogspot.se/2011/02/det-skall-vara-gott-leva.html
http://landstingsradingemarkalen.blogspot.se/2011/08/en-gangdet-skall-vara-gott-leva.html



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar