Summa sidvisningar

lördag 13 januari 2018

Tjugondag Knut


Tjugondag jul eller tjugondag Knut infaller idag  den 13 januari – alltså tjugo dagar efter julafton. Dagen firas i Sverige, Finland och i vissa delar av Norge som julhelgens sista dag. I övriga världen räknas julen som avslutad i och med trettondag jul.
Namnet tjugondag Knut har sitt ursprung i det blodiga mordet på Knut Lavard i en skog i närheten av danska Ringsted, 1134, efter det att julfriden var avslutad den 6 januari. Mördaren var hans egen kusin Magnus som såg Knut som en stark konkurrent om vem av dem som skulle få överta kungamakten efter Magnus far, Kung Nils.
..
Själv önskar jag att det vore "julfrid" året om ...i stället har vi konkurrens om åtskilliga makttaburetter, med hot om vapen och i många fall bruk av dessa. Resultatet blir krig, fattigdom och missär...Nej, då är kanske julgransplundringarna - ett annat fenomen - typiskt för tjugondag Knut. Den kära julgranen, som då funnits inne i hemmet i nästan en månad nu, har sedan länge börjat tappa barren och ser en aning skamfilad ut. Innan den kastas ut, och därmed också julen, krävs det en sista fest. Julgransplundringarna är ett ganska ungt fenomen som uppstod för lite mer än hundra år sedan.Granen kläs med godis och småpresenter som barnen, vid plundringen, får plockat till sig. Men, först ska julen dansas ut med ringdansar kring granen.
En traditionell sång vid dessa tillfällen är:
”Nu är glada julen slut, slut, slut
julegranen kastas ut, ut, ut
men till nästa år igen
kommer han vår gamle vän

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar