Summa sidvisningar

måndag 30 januari 2012

Uppenbara brister i Hälso- och sjukvården i Gävleborg

För ett antal dagar sedan hade jag förmånen, att vid en informell träff, lyssna och i viss mån delge synpunkter, med styrelsen av Gästrike-Hälsinge Läkareförening. Inbjudan till denna träff hade gått ut till hela Landstingsstyrelsen.

Bland representanter för läkarkåren framkom en stark oro för åtskilligt av bristande dialog mellan läkarna och divisionsledningarna, när det gällde "hur saker och ting fungerade" i Hälso- och sjukvården i Gävleborg. Här nämndes uppenbara problem med läkartillgången,... idag störst andel hyrläkare i Sverige, vilket i sin tur skapat uttrycket "ej läkarvänligt Gävleborg"! Övrigt från mina anteckningar vid denna träff fanns uttrycken ..."få läkarchefer och de läkare som jobbar som chefer får ej jobba som läkare", ..."vid lönesättning av nytillträdda läkare är allt i förväg bestämt,...ytterst lite av individuell lönesättning utan bilden av tarifflöner blir uppenbar", ..."stor omsättning av chefer",  ..."högst andel utlandsrekryterade läkare - europaläkare"... mm.

De sistnämnda - europaläkare - har många mindre praktisk erfarenhet än de som läst i Sverige, eftersom de sällan har gjort någon motsvarighet till den minst 18 månader långa allmäntjänstgöring, AT, som alla svenska studenter gör innan de får sin legitimation. Detta ser både läkarstudenter och arbetsgivare som ett problem i Sverige och Gävleborg är inget undantag.

Farhågor om undermålig läkarutbildning i Europa, framför allt Östeuropa, bekräftas även i dagens SvD, vilken gjort en granskning vid besök på Universitatea de Medicina  si Farmacie luliu Hatieganu, Cluj Napoca, Rumänien, där 201  personer från Sverige studerar. Förutom bristen på praktik finns här också uppgifter om mutor och fusk vid utbildningen. Här behövs givetvis en större granskning från Högskoleverket, när det gäller bedömning av utländsk utbildning.

Gävleborg är ett län med uppenbara problem i läkarrekrytering och där kostnaderna för hyrläkare stiger med oförminskad kraft... idagsläget med kostnader en bra bit över 200 miljoner kr per år! Något måste hända och detta så fort som möjligt... för Gävleborgarnas bästa, där  patienten skall vara i centrum.

Först som sist måste en fördjupad dialog mellan politiker och de som utför vården tillskyndas. Här finns inte bara läkarna utan all övrig personal, där alla har en viktig funktion i vården. På den nu inslagna vägen kan vi inte fortsätta.

Se även tidigare blogg i ämnet utbildning av personal inom svensk hälso- och sjukvård
http://landstingsradingemarkalen.blogspot.com/2011/09/alliansregeringen-storsatsar.html


..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar