– Det är allvarligt. Man vill inte utreda om man inte vill glänta på dörren, säger hon till SvD.
Miljöpartiets kongress i Örebro röstade alltså under lördagen ja till att utreda den kontroversiella frågan om aktiv dödshjälp.
I grunden låg en motion om rätten till ett värdigt liv som slog fast att vi under hela livet förväntas ta ansvar och fatta viktiga beslut, "men när det gäller något så avgörande som att bestämma omständigheterna kring livets slut, vår egen död, står vi maktlösa", heter det.
Inget politiskt parti i riksdagen är i dag för aktiv dödshjälp, så kongressbeslutet från MP är unikt. Kristdemokraten Emma Henriksson, ordförande i socialutskottet, sågar beskedet.
Emma Henriksson menar att vårdens uppgift inte kan vara något annat än att ge vård, bota och behandla och lindra sjukdomar.
– Ett argument som förts fram är att aktiv dödshjälp är bra för att man kan använda organen till andra människor. Just det visar hur otroligt svår frågan är. Risken är att vården menar: Hörru lille vän, du gör ingen nytta längre, nu använder vi dig som reservdelar, säger hon och lägger till:
– Som patient måste jag alltid kunna lita på vårdens resurser och att läkarnas ambition är att bota och lindra.
...
Själv håller jag med Barbro B Johansson, professor emerita i neurologi i Lund, också medförfattare till boken "Att få hjälp att dö" som argumenterar emot dödshjälp. Hon är också negativ till så kallade livstestamenten där människor skriver att de vill få dödshjälp om de blir svårt sjuka och inte längre kan föra sin egen talan.
-Jag har följt många som varit bestämda att avstå behandlingen vid ett visst tillstånd. Men när de väl befunnit sig där har de haft en annan inställning. De är nyfikna och vill leva vidare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar