Summa sidvisningar

tisdag 4 januari 2011

Svininfluensan...igen.

Antalet fall av svininfluensa fördubblas varje vecka i Sverige. Hittills har över 20 personer vårdats på sjukhus och ett barn har dött i Sverige.
Smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo i Gävle upprepar råden om vaccin till personer i riskgrupperna,
bl a  +65 åringar, hjärt- och lungpatienter, kronisk lever- eller njursvikt,  kraftig övervikt (störst risk vid BMI>40) som påverkar andningen, neuromuskulära sjukdomar som påverkar andningen,...
 ..."det råder tyvärr en viss vaccinationströtthet hos medborgarna idag i Gävleborg. Problemet idag är att för få söker sig till vaccinering och inte som i fjol för många på en gång"...

Årets influensa har hittills följt det normala mönstret och kulmen väntas inte vara nådd än på några veckor. Som väntat är fjolårets svininfluensa en av de cirkulerande virusstammarna. Det är definitivt så att den gamla svininfluensan är på gång. Antalet fall har dubblerats varje vecka även under jul.
Viruset A/H1N1 har inte ändrat egenskaper sedan i fjol. Det drabbar fortfarande förhållandevis fler unga personer, men ger milda symtom för de allra flesta. Sjukdomsläget är för närvarande under kontroll, men tyvärr inte vaccinationsläget. Det är bara drygt 40% av pensionärerna och bara 3300 i riskgrupperna i övrigt som vaccinerat sig, säger Signar Mäkitalo, när han blir uppringd av undertecknad.