Summa sidvisningar

onsdag 15 februari 2012

Patientupplevd kvalitet - på topp!


Häromdagen besökte jag Ljusdal - Närsjukhus - med ett större upptagningsområde inom hälso- och sjukvård än hela landskapet Gästrikland. Vid Jämförelse av yta är Ljusdals kommun med 53 kvadratmil att jämföra med 43 kvadratmil för hela Gästrikland. Med en befolkning på endast något över 19tusen och en stor andel +80 åringar (7,18%), är - Nära vård när du behöver - en utmaning att leva upp till.

Ganska snart vid redogörelse av verksamheten återkommer ord som nära,... samverkan,... patienten i centrum,... personal med breda kunskaper,... Verksamhetschefen Kerstin Hallonqvist låter övertygande.
I sjukhusbyggnaden på Lasarettsgatan 1, återfinns ansvarsområden med åtskilliga beröringspunkter från Ljusdals kommun/korttidsvistelse, särskilt boende, hemtjänst, kommunal psykvård.../ och Primärvårdsverksamhet/ tre hälsocentraler/ Färila-Los, Järvsö, Ljusdal-Rsjö, där arbetsterapi, sjukgymnastik, psykosocial hälsa återfinns förutom vanlig hälso- och sjukvård. På sjukhuset finns även rehabilitering med olika inriktning och dietist.
Akut- och jourmottagning samt närvårdsavdelning med minnesmottagning, vårdkoordinator samt ett palliativt team. Röntgen, lab, ambulans och öppen psykmottagning återfinns...liksom familjecentrum, beroendemottagning, barn- och ungdomsmottagning,...
Sjukhuset i Ljusdal har givetvis samarbete med Länets övriga sjukhus - akutsjukhusen i Hudiksvall och Gävle – och närsjukhuset i Bollnäs.

Omfattningen av verksamheten imponerar, liksom de höga poäng man får i Öppna jämförelser i ämnet patientupplevd kvalitet. Här ingår bemötande, patientmedverkan, läkemedel, information, fortsatt vård och helhetsintrycket. I jämförelser med övriga Sverige får man 470 poäng jmf m rikets 453. Telefontillgängligheten och vårdgarantin i topp! ger också vid handen, att patienten är i centrum trots stora avstånd.

Jag lämnar Ljusdal med ännu en erfarenhet rikare... för stunden glömmer jag alla problem, som vi trots allt har i Gävleborgs Hälso- och sjukvård. Jag tänker på bristen på specialistkompetens, hyrläkarkostnader,...tröghet i beslutade investeringar,...