Summa sidvisningar

torsdag 1 augusti 2013

Vårt sömnbehov

 
Så här i semestertider är det kanske, förutom översyn av ens försäkringar, ekonomi, trädgård- och hushållsskötsel plus mycket annat, på sin plats att fundera över ämnet, ditt och mitt sömnbehov.

Sömnforskare Torbjörn Åkerstedt - enhetschef vid Stressforskningsinstitutet - säger att han tror att ärftligheten avgör vårt sömnbehov. Det finns väldigt svagt eller inget samband alls mellan antalet timmar vi sover och hur trötta vi är. Det visar ny, ännu opublicerad forskning från Stressforskningsinstitutet, som undersökt sömnrutiner bland svenskar.

– Tvärtom mot vad de flesta tror, måste man inte vara trött för att man sover kort tid. Långtidssovare mår inte bättre än korttidssovare. En stor andel av dem som sover kort tid, mindre än sex timmar per natt, gör det just för att de kan det, säger Torbjörn Åkerstedt.

Däremot de som sover mindre än fem timmar per natt, mår dock inte bra av det. Var fjärde svensk har sömnproblem. Hos 11 procent av befolkningen kan sömnproblemen klassas som svåra eller mycket svåra.
Just nu undersöker Stressforskningsinstitutet hur sömnbrist också påverkar hjärnans frontala delar, där vår förmåga till empati sitter. Men det är inte bara tanken som skadas av för lite sömn.
Får vi ingen sömn alls, försämras immunförsvaret redan efter ett dygn. Pågår sömnbristen i upp till tre till fem år, riskerar den att leda till åldersdiabetes, och fyra till fem års sömnbrist kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar.

Viktiga påpekanden av Torbjörn Åkerstedt,... vilken i sin helhet återges i dagens DN.