Summa sidvisningar

onsdag 25 juni 2014

Sista operationen


I februari 2013 beslutade Landstingsfullmäktige att dagkirurgin i Sandviken skulle läggas ner. Med röstsiffrorna 38-36 vann den rödgröna majoriteten /s,c och mp/  mot övriga partier i landstingsfullmäktige. Argumenten för att flytta denna verksamhet till Gävle, med närmare 3500 planerade operationer per år, uteblev. En väl omvittnad verksamhet, omtyckt av personal och inte minst populär hos befolkningen samt mest kostnadseffektiv i länet, var detta inte tillräckligt för att verksamheten skulle stanna i Sandviken. I stället skulle en investering på över 65 milj kr investeras i Gävle i ett nytt operationsblock, att jämföras med nödvändiga 30 milj kr i Sandviken.

Utveckling hette det... jag kallade det för avveckling. Detta inte minst med tanke på att behoven av dagkirurgiska ingrepp kommer att öka markant framöver.

Igår gjordes så den sista operationen i Sandviken.
Efter 17 års verksamhet är personalen i full färd med att sortera flyttlådor... på plan sex,  avd dagkirurgi, är ena korridoren helt nedsläckt. Det är tyst och ödsligt. Receptionen står obemannad. Till hösten ska allt vara flyttat till Gävle sjukhus. Tusentals kvadratmeter av tomma lokaler i Sandvikens sjukhus läggs till övriga tomma lokaler i landstingets ägo. Vad som skall hända med dessa lokaler blir säkert debatt i kommande regionfullmäktige.

- Det känns himla synd att flytta när något fungerat så bra under lång tid, säger narkossjuksköterskan Staffan Strand till Arbetarbladet vid besök. Jag har svårt att tro att det blir bättre i Gävle, säger han.
-Vårdenhetschef Elsa Hansson på dagkirurgen i Sandviken avböjde att ställa upp på en intervju.

Samverkan Gävleborg
Stig Zettlin svp, Carina Östansjö fp, Patrik Stenvard m och Ingemar Kalén kd