Summa sidvisningar

onsdag 9 maj 2012

Europadagen - 9 maj

-Om EU inte hade funnits hade vi behövt uppfinna EU. Europeisering och globalisering fordrar att beslut tas över nationsgränser. Miljö- och klimathot måste vi ta itu med gemensamt. Och vill vi visa respekt för de viktigaste universella frågorna - respekten för mänskliga fri- och rättigheter - kan vi inte isolera oss.
Det säger Alf Svensson, EU-parlamentariker på Europa-dagen den 9 maj. Dagen firas till minne av Robert Schumans deklaration från år 1950 om att skapa ett enat Europa för att bygga välstånd och bevara freden efter andra världskriget.
.
Själv har jag under två dagar i Wien, tillsammans med 80-talet politiker från Europas regioner diskuterat jämställdhets-, integrations- och diskrimineringsfrågor. Fortfarande finns alltför många som upplever att vi har åtskilligt att jobba med innan bland annat människor med funktionshinder, romer och andra minoritetsfolk skall hitta sin plats i den kontinent, som Robert Schuman drömde om. Här är givetvis de snart 25 miljoner européer, som idag är arbetslösa, en jätteutmaning för dagens politiker. För oss som inte behöver vända på slantarna för att få dagen att gå ihop, behövs mer än bara vackra ord.

Löser vi inte detta kommer fler partier med brun nyans à la "Gyllene gryning" i Grekland med 7% av rösterna och 21 platser i det nyvalda parlament, att göra sitt intåg.

Den 9 maj 1950 anses vara den dag då den europeiska integrationen inleddes. Strävan till fullgod integration för alla fortsätter, förhoppningsvis med oförminskad kraft.