Summa sidvisningar

fredag 23 september 2011

Olycklig överklagan av läkemedelsföretag

Läkemedelsföretaget Glaxo Smith Kline väljer att överklaga beslutet att använda konkurrenten Gardasil i massvaccineringen av hundra tusentals flickor mot livmoderhalscancer. Därmed skjuter man upp den planerade massvaccineringen ytterligare att par år.

Det är mycket, mycket olyckligt, nu får vi börja om, säger chefsläkare Henrik Almkvist, som får stoppa alla förberedelser i malpåse enligt uttalande i dagens SvD.

Låt fallet med det försenade livmoderhalsvaccinet utgöra en vändpunkt och låt oss gå mot en utveckling där storbolagens jurister får betydligt svårare att förhindra viktig utveckling på det medicinska området, skriver landstingsrådet Stig Nyman (KD) i replik på GSK´s artikel i dagens DN.

Själv kan jag inte annat än hålla med... När beslutet om att lyfta in HPV-vaccinationen i det allmänna vaccinationsprogrammet togs 2008, uppskattade Socialstyrelsen att det på sikt skulle kunna leda till att hundra liv per år räddas. Nu väntar en rättsprocess, måtte den inte dra ut på tiden. Vi har väntat tillräckligt länge... Det Sverige behöver  nu är en kostnadsfri barnvaccinationsprogram genom skolhälsovården och alternativt primärvården.

I Gävleborg är det idag endast 20% av flickorna i åldersintervallet 13-17 år som vaccineras inom ramen av läkemedelsförmånen.