Summa sidvisningar

torsdag 29 mars 2012

Så tyckte läkarna...


Idag kommenteras Samverkan Gävleborgs (M, Fp, KD och Sjvp) rapport - Så tyckte våra medarbetare om landstingets personalpolitik - i media.  Här återfinns läkare som slutat sin tjänstgöring i Landstinget Gävleborg, antingen genom att aktivt valt att sluta,  gått i pension eller valt att ta tjänstledigt, under åren 2010-2011. Här framträder en bild av läkarnas  attityd gentemot sin forna arbetsgivare, Landstinget Gävleborg. Av ca 200 tillfrågade har något över hälften svarat på en enkät, vilken är grundbulten i rapporten.

Utifrån den problembild som framträder, ger Samverkan Gävleborg konkreta förslag på hur problemen bör åtgärdas och för att landstinget ska komma till rätta med läkarbristen. Denna läkarbrist som idag åtgärdas med hyrläkare. Kostnaden för dessa tillsammans med inhyrda sjuksköterskor var under 2011 776kr/inv... allra mest per person i Sverige!

Huvudorsaken till att man har slutat säger 46% att det beror på landstingets dåliga personalpolitik och 39% på arbetsförhållanden. Svaren skiljer sig inte direkt mellan män och kvinnor förutom att 31% av kvinnorna svarar familjeskäl som orsak.

På frågan om man kan rekommendera landstinget som arbetsgivare är andelen som inte kan göra detta hela 54%.
Bland åtgärdsförslagen från Samverkan Gävleborg nämns följande...
 Alla medarbetare som slutar skall erbjudas avslutningssamtal med neutral part
 Kontinuerlig uppföljning av skälen till varför läkare slutar skall genomföras
 Skapa självständiga enheter för att ge medarbetarna mer att säga till om
 Erbjuda mer flexibla anställningsformer
 Skapa bättre utvecklingsmöjligheter för läkare genom t.ex. ökat samarbete med Uppsala
 Ge läkare anledning att prata gott om landstingets verksamheter
 Bättre omhändertagande av nyrekryterade läkare