Summa sidvisningar

måndag 15 augusti 2011

ADHD-droger


I dagarna pågår en intensiv debatt i en del av länets tidningar i ämnet ADHD och dess problematik. Det senare får inte minst skolans värld brottas med. Här finns de som förordar psykiatrin m läkemedel, liksom förespråkarna för motsatsen.

Som tidigare känd motståndare till överkonsumtion av läkemedel, vill jag utan att ha ”full koll”, ge Maj-Britt Grundvall Hellström ett visst övertag i diskussionen, när jag läser inlägget i Arbetarbadet,  ADHD-droger inte bra på lång sikt. Samtidigt kan jag inte utan vidare avfärda de argument som Mats Porath, läkare och specialist i allmän psykiatri - Gävleborgs län, ger i sin argumentation i artikeln, Människor med psykiatriska diagnoser nedvärderas, i samma tidning.

Det man dock kan konstatera gällande Sverige och liksom vårt län är, att det skett en markant ökning av medicinering av barn för att avhjälpa ADHD-problematiken. Detta oroar mig mest. Sedan 2006 har antalet patienter/1000 invånare i ålder 0-24 år /båda könen/ i vårt län tredubblats. Ökningen är från att 2006 legat på siffran 3,46 patienter/1000 invånare till att 2010 ligga på 10,59 patienter/1000 invånare... allt enl statistik från Socialstyrelsen.

Vad är orsaken till denna markanta ökning? ADHD-problematiken har ju funnits tidigare. Det jag hoppas på är dock, att skolans insatser på området inte avfärdas till förmån för läkemedel, utan snarare kraftigt förstärks... allt för barnets bästa! Här behövs ökade personella resurser där pedagoger besitter kunskap och struktur i sin lärandemiljö.
Sist men inte minst behövs även tillskott av rätt kunskap till föräldrar med ADHD-barn. Vårdnaden av dessa barn i hemmiljö är trots allt det primära, med eller utan medicinering.1 kommentar:

  1. Det finns så mycket inom hemmets vrår som kan förvärra dessa symptom. Och tyvärr finns det personer som framkallar "adhd" hos barn, jag ser det själv på nära håll. Samt att det finns otroligt mycket som kan göras bättre på kosthållningen för dessa barn med rätt information och inspiration till föräldrarna kan de få sina barn lite lugnare med mer ren mat och mindre socker/snabba kolhydrater.

    SvaraRadera