Summa sidvisningar

söndag 18 februari 2018

Den självklara rätten ifrågasätts...I fredags kom nyheten om att regeringens utredare har kommit till slutsatsen att barn under tolv år och äldre över 80 år inte längre ska ha rätt till assistans. Om det skulle bli verklighet är det ett svek mot många av de gävleborgare i mest behov stöd. 


Genom att ta bort assistansen för barn under tolv år tar man bort en av få livlinor för dessa barn och deras familjer. Många har det i dag tufft, och tillvaron kommer att bli än tuffare utan assistans. Detta förslag omöjliggör aktivitet och bryter isär familjer. Tänk att inte kunna gå på bio utan föräldrars hjälp eller själv kunna träffa kompisar för en fika. Tänk att vara ett syskon och inte kunna gå på en fotbollsmatch för att din lillebror behöver dina föräldrars uppmärksamhet dygnet runt. Tänk att inte kunna göra det självklara.

Detta slår även hårt mot många äldre i Gävleborg. Om regeringen tar bort assistansen för alla över 80 år kommer det att tvinga folk till ett instängt liv eller tvångsplacera äldre, som är i behov av assistans, på äldreboenden. Det påminner om en institutionalisering som jag trodde låg bortom oss.  Det är fullständigt oacceptabelt. Dessutom har vi redan en akut brist på äldreboendeplatser i Gävleborg, att då äldre ska tvångsplaceras på de få platser vi har innebär att många med riktiga behov kommer att bli utan plats.
..
Jag håller med Emma Henriksson - ordf i Socialutskottet - när hon säger.
-Det regeringen har beställt det är ju att utredare ska komma med förslag på att man ska minska på kostnaderna. Det innebär att de som behöver vår hjälp för att kunna leva ett liv som alla andra, de kommer inte att kunna göra det om det här fortsätter.
Emma Henriksson