Summa sidvisningar

fredag 29 april 2011

Hållbart resande i Gävleborg

I Gävleborg pågår för närvarande - Projekt Hållbart Resande - vilket syftar till att skapa förutsättningar för och medverkan till mer miljöanpassade resor och transporter inom länet. En stor del i arbetet är attitydpåverkande åtgärder. Dessa åtgärder ska skapa goda effekter inom områdena klimat, miljö, trafiksäkerhet, hälsa och ekonomi.

Jag själv är en flitig resenär av buss och tåg inom länet. Dock känner jag med åtskilliga resenärer ett visst motstånd till denna attitydförändring, som helt rätt finns i detta projekt. Ibland är det Buss 41 mellan Hofors och Gävle alt Buss 46 mellan Torsåker och Järnvägsstationen i Robertsholm, som tyvärr ofta har åtskilliga skamfläckar. Detta gör att många med mig  sällar sig till en Jeremiad. Olika ljudupplevelser i form av klockringningar hos chauffören, för varmt eller för kallt inne i bussen, dropp från tak, dörrar som ibland har svårt att öppnas eller stängas...ståplats för åtskilliga passagerare och i värsta fall kanske man har oturen att vara medpassagerare i en brinnande buss. Detta ger onekligen åtskilliga ingredienser i lustiga och olustiga samtal hos oss bärare av attityder. Alternativet till denna busslinje blir då Tåg i Bergslagen med ofta förseningar eller uteblivna turer alt byte till buss i Sandviken.

Allt detta i bagaget gjorde att jag med stora förväntningar följde med till Västerås på en exklusiv visning av SJ nya tåg SJ3000, som kommer trafikera Gävleborg med start under hösten. Det blir dubbla turer Stockholm - Sundsvall tur och retur varje dag samt en tur per dag Östersund - Stockholm tur och retur. Detta gjorde att jag än en gång känner, att jag kan börja hoppas på en framtid i ämnet Hållbart resande...denna resa har bara börjat! Förutsättningar att det skall lyckas finns där...Grattis Gävleborg!

Nu hoppas jag givetvis att ytterligare utbud av tåg- och bussavgångar med Nya fordonsparker kommer att påverka länsinvånarna positivt...fler kommer att välja lämna bilen hemma för att pendla till jobbet med tåg alt buss.

2 kommentarer:

  1. Cecilia Carlqvist, Miljöcontroller på Landstinget Gävleborg4 maj 2011 10:39

    Vill du läsa mer om projektet, Hållbart resande så besök projektets hemsida, http://www.regiongavleborg.se/11/verksamhet/hallbart-resande

    SvaraRadera
  2. Skrämmande att det nästan inte är någon skillnad alls mellan 1:a klass och 2:a klass, det enda som skiljer är väl priset.

    /Peppe

    SvaraRadera