Summa sidvisningar

måndag 5 november 2012

Jobbresan

 
Ikväll hade Förening Norden i Hofors besök av riksordf Sinikka Bohlin, Gävle. Hon berättade bland annat om - Jobbresan - dörren till Norden. Detta  är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, kommunen och Nordjobb. Den är kostnadsfri och vänder sig till unga i åldern 18 till 28 år, som vill ha möjlighet att söka jobb i Oslo. Jobbresan ger unga arbetssökande en chans till arbete genom resa, kurs och rådgivning inför arbetsintervjuer i Oslo.

Den arbetssökande skall på plats kunna gå på arbetsintervjuer och söka sig en bostad i Oslo. Man bor under tiden - en vistelse på fyra veckor - på Anker Hostel, centralt beläget i den norska huvudstaden.
Norge har med sin låga arbetslöshet och dynamiska arbetsmarknad mycket goda förutsättningar för den som letar ett arbete och Jobbresan har som uppdrag att hjälpa den arbetsökande.

För tillfället har Nordjobb etablerat ett samarbete angående Jobbresan med Söderhamn och Sandviken i Gävleborg.
.
Nordjobb har också sedan 1985 givit ungdomar mellan 18-28 år att genom ett arbete, ett boende och deltagande i kulturella aktiviteter möjligheten att uppleva ett nordiskt land under sommarhalvåret.
.

Nordjobb finansieras huvudsakligen av Nordiska ministerrådet, Föreningarna Norden, medverkande arbetsgivare och nationella arbetskraftsmyndigheter. Nordjobb har sedan starten 1985 förmedlat sommarjobb till cirka 21 000 nordiska ungdomar. Nordjobb koordineras från det Nordiska sekretariatet som ligger i Malmö.

Tack Sinikka för en givande Nordenkväll!