Summa sidvisningar

lördag 12 februari 2011

Ett stort engagemang, kunskap och vilja ...

Ett stort engagemang, kunskap och vilja i att förbättra hälsan för psykiskt sjuka, var motivering till att ge Arja Philipsson årets Vitsippspris i Gävle idag. Arja arbetar inom primärvårdens folkhälsoenhet. För några år sedan deltog hon i en konferens där psykiatripatienter vittnade om att de inte blev tagna på allvar när de sökte vård för fysiska åkommor.
– I stället för att få hjälp skyfflades de tillbaka till psykiatrin, säger Arja Philipsson.
Det fick henne att ta initiativet till ett samarbetsprojekt mellan primärvården och den psykiatriska sjukvården. Tanken var att psykiatrin skulle börja använda samma modell som inom primärvården där alla 40-åringar erbjuds ett hälsosamtal.
– När jag kontaktade psykiatrin hade de själva redan skrivit en plan och gjort en kartläggning. Det var bara att köra igång, säger Arja Philipsson.
Det har visat sig att psykiatripatienter som får aktiv hjälp att exempelvis börja motionera, äta rätt eller sluta röka även mår bättre psykiskt.

Projektet har nu blivit en del av den ordinarie verksamheten och ska spridas i länet.

År 2009 fick Arja Philipsson pris för årets folkhälsoinsats i Gävleborg. I dag var det dags igen när Kristdemokraterna i Gävle gav henne årets vitsippspris i samband med partiets årsmöte.

Grattis Arja!