Summa sidvisningar

torsdag 19 juli 2012

1+1=3



En ny trend i sjukvården är att låta exempelvis kroniker som levt med sin sjukdom länge vara med patienter som just fått sin diagnos. Det handlar om bland de stora patientgrupperna: diabetiker, hjärt- och lungsjuka, reumatiker och strokepatienter.

–Vi står precis i början av utvecklingen att använda erfarna patienter som en resurs i vården. Det pågår internationellt och här i Jönköping ligger vi i fronten. Det finns inte som modell i stor skala ännu, men det vimlar av försök och diskussioner, säger Göran Henriks, utvecklingsdirektör i Jönköpings läns landsting, i en intervju i Svenska Dagbladet igår.

I dagens Svenska Dagblad säger Agneta Andersson, projektansvarig för patientsäkerhetsfrågor inom SKL att det optimala är om man slår ihop personalens erfarenheter med patienternas erfarenheter, då blir ett plus ett tre för de nyinsjuknade.

Socialminister Göran Hägglund (kd) säger, att det är ett mycket sympatiskt sätt att tänka, att låta en nybliven patient få ställa sina frågor till någon som kämpat med sjukdomen hela livet. Det är personliga erfarenheter som kan vara mycket mera verksamma än läkarens sakliga genomgångar.

Själv är jag övertygad om att erfarna patienter kommer mer och mer att bli en betydelsefull resurs i den svenska hälso- och sjukvården. Begränsningar tycks inte finnas mot en allt större patientmedverkan... och i det politiska landskapet tycks inga motsättningar finnas.