Summa sidvisningar

fredag 21 januari 2011

Inga köer i vården

Landstinget Gävleborg kan nu stoltsera med att ha kortat köerna till vård och behandling inom hälso- och sjukvård. Köer har under en lång följd av år varit ett negativt kännetecken för regionen Gävleborg. Bildligt talat har patienten suttit i väntrummet och väntat på behandling...Vändpunkten i detta faktum var när regeringen införde "kömiljarden" för två år sedan. Innan hade s-styrda regeringar pumpat in 46 miljarder på åtgärder för att korta vårdköerna under ett tiotal år - satsningar som i praktiken inte ledde till några mätbara förbättringar överhuvudtaget för Sverige.

Grattifikationen för att ha kunnat korta köerna blir nu att landstinget Gävleborg får ett tillskott på 43,4 miljoner kronor ur regeringens så kallade kömiljard för 2010. Ett bra bonussystem som stimulerar landstingen till kösatsningar. Gävleborg placerar sig på andra plats av alla landsting, när det gäller väntetider till operation.

Idag får 89% av länets patienter besöka specialistvård inom 90 dagar. 96% av länets patienter får en operation inom 90 dagar. I bägge fallen har kravet varit 80 dagar. Nu skärper regeringen kraven för detta år att vara 60 dagars väntetid. Snart är köer ett minne blott!...garanten är Alliansregeringen med rätta stimulanspengar och givetvis personal, som fått arbetsglädjen tillbaka, när köerna blivit kortare.

Samtidigt skjuter Ilija Batljan (s) - landstingspolitiker i Stockholm - sig själv i foten, när han påstår att regeringen och SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) slösar skattebetalarnas pengar på åtgärder för att korta vårdköerna (SVD Brännpunkt 19/1). Han bör ringa sina s-märkta landstingsrådskollegor i Gävleborg - Eva och Tommy...de vet!