Summa sidvisningar

fredag 7 februari 2014

Framtidens hälsa

Estlands president Toomas Hendrik Ilves
 

I början av veckan samlades runt 200 beslutsfattare från hela världen i Kiruna för en två dagars konferens, Arctic Light e-He@lth Conference. Diskussionsämnen var bland annat e-hälsa, hur IT kan förbättra och förenkla vården. Temat var den medskapande patienten . I framtidens vårdsystem har patienten mer inflytande och kontroll över sin hälsa.

Estland - det land som är högst rankat i världen när det gäller e-hälsa - var representerat av sin president Toomas Hendrik Ilves. Han var också den förste talaren vid konferensen. Hans vision är att bygga ett system där man på ett lättare sätt kan förutse hälsoproblem med så kallat "big data", informationssamling.

Vården kan ha en databas med uppgifter från miljontals människor som gör det enklare för dem att förutse komplikationer beroende på om du röker, vad du äter, hur mycket du tränar och hundratals andra faktorer.

Han menade att det första steget i att skapa ett fungerande system är att patienterna måste äga sin egen hälsoinformation och ha kontroll över den, inte som i dagens Sverige där patienter fortfarande i de flesta landsting inte får läsa sina egna journaler. Han tog också upp säkerheten runt digital information som måste stärkas. Allt ska krypteras.

– Vi måste kunna garantera informationens säkerhet. Det är en särskilt angelägen fråga efter Edward Snowdens avslöjanden om NSA förra året, sa Toomas Ilves.

I Estland använder man kryptering som inte kommer gå att knäcka på 20 år. Där röstar till och med en fjärdedel av befolkningen på internet. På frågan vad som krävs för att Sverige ska kunna införa ett e-hälsosystem enligt den Estländska modellen ger Toomas stark kritik till den svenska säkerheten.
– Ni måste först göra om ert säkerhetssystem. Förra året stals 1,2 miljoner lösenord i Sverige för att ert säkerhetssystem är grundat i banker. Sedan krävs mjukvara och patienternas förtroende, sa Tomas Ilves.
..


Här står "flickan" 65 år /MS Alide L Chase/ och föreläser...
Hon har för en stund sedan med ett tryck på en app i sin iphone haft kontakt med sin 90-åriga mor i Kalifornien... detta tillsammans med läkare.
Framtiden är redan här... Nu gäller det att använda sig av rätta verktygen.