Summa sidvisningar

måndag 6 juni 2016

Hurra, hurra, hurra...hurra!

 
Idag firar vi för tolfte gången vår nationaldag som helgdag. Visserligen kanske någon fortfarande inte har uppmärksammat det som en ”röd dag” i kalendern - helgdag, men faktum är att det är en helgdag. Det är ett beslut som Sveriges riksdag har fattat – hösten 2004.
Idag har vi ledigt för att uppmärksamma det som är Sverige och svenskt. Alla uppmanas att utveckla gamla och skapa nya traditioner och folkfester runt om i vårt land på denna vår nya helgdag. Här i Hofors blir det Nationaldagsfirande både på Hofors Hembygdsgård kl 1400 och vid Gammelgården i Torsåker kl 1500. Högtidstal, utdelning av stipendium, servering och inte minst nationalsången hör till ingredienserna.

Men vad är det egentligen vi firar? Är det årsdagen för Gustav Vasas val till Sveriges konung 1523 och för antagandet av 1809 års författning... tidigare också inofficiell nationaldag i egenskap av Svenska flaggans dag instiftad 1916.

Inte självständigheten som i Norge eller Finland, eller resultatet av en revolution som i Frankrike. Inte självständigheten som i Tanzania, Kenya eller Uganda efter årtionden under koloniala herradömen.
Svaret är nog helt enkelt, att vi firar att vi är stolta över Sverige och att vara svenskar!
Vad är du stolt över?…är det den röda stugan med vita knutar,…att leva i ett land med allemansrätt, där du kan ta ett dopp i sjön,…kunna plocka bär, fast numera är det oftast utomsvenskar som plockar! Är det myggen…eller är det den kalla vinterdagen med termosen full av varm choklad där du sitter med frusen hand vid pimpelspöet, eller kanske är det lingonsylten till köttbullarna. Många svenskar bosatta utomlands besöker ofta IKEA av endast en anledning... lingonsylt och köttbullar. Man vill komma ihåg sitt Sverige. Det sägs att man är vad man äter. När man då äter kött, brunsås, potatis…och sylt?…vad är man då? Ingen kan riktigt förklara…man bara gör det för att man alltid har gjort det. Man har lärt sig att det är gott. Det är kultur! Matkultur. Är det sedan rätt mat,... är nästa fråga ur ett folkhälsoperspektiv.

Som svenskar är vi stolta över att leva i fred och frihet. Här får ordet kanske sin verkliga innebörd, när man lyssnar till Ulf Lundells ”Öppna landskap”, där ordet och tanken för både kropp och själ placeras högt.

I snart 200 år har vi sluppit krigets elände.

I Sverige har vi en djup förankrad demokrati. Vårt land vilar på värderingar om de mänskliga fri- och rättigheterna, om en allmän och lika rösträtt och att all offentlig makt utgår från folket.

Det är lätt att se demokratin som självklar - men den är aldrig självgående. Den måste ständigt få näring. Fråga våra nyinflyttade hoforsbor från andra delar av världen,…man är förvånad över våra möjligheter till insändare i tidningar, fri yttranderätt, upprätthålla föreningar i olika ämnen för att bilda nätverk och kunna påverka.

I landet Sverige har vi tusentals folkvalda, där de flesta har vanliga jobb och är politiker på fritiden. Vart fjärde år har vi möjlighet att använda oss av vår rätt att rösta i fria och allmäna val.

Till de rasistiska och främlingsfientliga krafter som idag använder sig av nationaldagen för att ge utlopp för sina åsikter vill jag säga, att den svenska flaggan står för frihet och demokratiska värderingar. Svenska flaggan står också för öppenhet mot solidaritet med omvärlden. Öppenhet - för människor, idéer och ny teknik - är en viktig drivkraft i vår utveckling. Det berikar oss och bidrar till att bygga upp vårt välstånd.

I dag kommer nya medborgare till Sverige att välkomnas. Särskilda ceremonier runt om i landet sker. Till er nya medborgare i Hofors vill jag säga; ni skall alla känna att ni är en del av den svenska framtidstron!

En levande demokrati bygger på medborgare med civilkurage. Vi måste uppmuntra varandra att våga bilda egna åsikter, våga säga vår mening, våga agera. När en busschauför vågar visa civilkurage och går emellan då en man sparkas av flera andra män och som tack hotas med uppsägning, känner jag en stolthet att det finns busschaufförer som bryr sig om andra. Du och jag måste våga …”att bry oss om varandra”!…”Känslan av vad som är rätt och fel måste sitta i ryggraden i det land som jag vill leva i”!

Det du och jag gläds över i Sverige idag - från naturen, musiken till öppenheten och demokratin - det skall vi tillsammans värna om och utveckla.
Tillsammans formar och skapar vi vårt land, region och kommun - vårt Hofors ”vänligast i Sverige” - oavsett hudfärg, religion, ålder och kön.

Tillsammans definierar vi vad Sverige och svenskheten står för. Det är Du och Jag som formar, skapar vad våra barn och barnbarn kommer att fira och uppmärksamma på nationaldagen, när de blir vuxna.

Ett fyrfaldigt leve för Sverige, Gävleborg, Hofors...

Hurra, Hurra, Hurra ...Hurra!