Summa sidvisningar

onsdag 18 januari 2012

Bra jobbat Göran!

I tidningen  DAGENS Medicin - Nyheter för dig som arbetar i sjukvården - gläds socialminister Göran Hägglund(KD) över ett antal händelser under 2011. Ur ett sjukvårdsperspektiv nämner han minskad dödlighet i hjärtinfarkt och stroke, ökad tillgänglighet i vården och minskade vårdköer i Sverige. Inför 2012 lovar han att arbeta för att minska regionala och socioekonomiska skillnader i vården.

Sedan Göran Hägglund tillträdde som socialminister har det blivit allt fler överenskommelser mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, på vård­området.
– Det är inte en slump utan det beror på att vi har funnit att det här är ett väldigt effektivt sätt att arbeta.
Det innebär att makt har flyttats från myndigheterna till regeringen. Enligt Göran Hägglund har denna förflyttning av makt varit nödvändig.
– För att ta itu med de uppenbara problem som vi har haft på olika områden behövde vi hitta nya vägar när de gamla myndig­hets­rutinerna inte var de mest verksamma medlen.

En bärande ingrediens i överenskommelserna mellan regeringen och SKL har varit stimulanspengar i belöning till de landsting som lyckas nå regeringens mål. Från S-styrda landsting har det kommit kritik mot att regeringen har förvandlat sjukvården till en enda stor tävling. Men Göran Hägglund försvarar tävlandet.
..
Från den senaste publicerade -  Öppna Jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet - jämförelser mellan Sveriges olika landsting 2011, kan vi se Landstinget Gävleborgs placering i denna jämförelse.