Summa sidvisningar

fredag 28 augusti 2015

Inte helt ofarligt

 
-Det var ett sensationellt reportage som *bröderna van Tulleken levererade på tv förra veckan. Åtminstone för mig som vinskribent, skriver Mikael Mölstad i dagens SvD Näringsliv.

Här återges en studie kring alkoholdrickande på riktiga människor. Visserligen är studien liten, bara två personer – men bröderna är ändå tvillingar, läkare och upplägget har varit strikt vetenskapligt. BBC-programmet hade den provocerande svenska titeln ”Är vardagsdrickandet värre än helgfyllan”.

-Upplägget nu var att de båda skulle hålla sig till den lägsta alkoholranson som brittiska myndigheter anser i princip är ofarlig. Den ene tvillingen, Alexander, skulle dricka hela veckoransonen på en dag, den andre, Chris, skulle dela upp alkoholen på veckans alla dagar. Räknar jag om det i vin motsvarar det 25 cl vin varje dag i veckan för Chris och för Alexander 175 cl vin på en dag – det vill säga mer än två flaskor vin. En rejäl helgfylla, konstaterar Mikael Mölstad.

-Efter en månad med löpande medicinska tester kom slutdiagnosen. När det gäller helgfyllan fanns inget förbarmande. Den är fel på alla sätt. Symtom på inflammation och förgiftning. Inte bara levern drabbades utan även tarmarna tog sådan skada att tarmbakterier läckte ut och inflammerade immunsystemet. Skrämmande. En ögonbrynshöjare var att det inte är uttorkning som ger baksmälla, vilka många tror. I programmets analys är det istället alkoholens nedbrytningsprodukt, acetaldehyd, som ger en slags infektion i kroppen. Effekten blir som vid en rejäl förkylning – törst, trötthet och huvudvärk. Det var en nyhet för mig, skriver Mikael Mölstad.
Det mest intressanta var ändå att även det utspridda vardagsdrickandet gav samma symtom på inflammation i levern. Det verkade som om levern tar mycket längre tid att bli normal än vad man räknat med – hur du än dricker. Professorn i programmet blev helt förbluffad över detta och lovade omedelbart att sätta igång en större studie. Vilken i förlängningen kan ändra de brittiska alkoholrekommendationerna.

-Vad tänker jag efter att ha funderat över allt detta i några dagar? Jag tror fortfarande att lite alkohol då och då är bra för hjärtat – i synnerhet i min ålder. Inget motsäger detta. Men jag är nu också övertygad om att några vita veckor ibland är en bra idé. Och jag tänker att 2-3 dagar utan alkohol per vecka kan vara bra för levern. Helgfyllan funderar jag inte på. Det har ändå aldrig varit något jag ägnat mig. Sammanfattningsvis: Ett ovanligt nyktert program om alkoholkonsumtion, avslutar Mikael Mölstad.
..
*Britterna Alexander och Chris Van Tulleken är 36 år gamla enäggstvillingar och båda är verksamma som doktorer