Summa sidvisningar

söndag 8 juli 2012

Patientmåltider...


Inte alltför sällan blir patientmåltiderna på våra sjukhus starkt ifrågasatta - rätt eller fel. Ibland genom medias försorg och ibland genom självupplevda vistelser på sjukhusen. Under Almedalsveckan fanns en paneldiskussion med temat - Hur skapar vi världens bästa patientmåltider?

Det var det multinationella företaget Sodexo, som bland annat säljer mat- och måtidslösningar för sjukvården, som arrangerade.

För mig presenterades inte bara detta företags förträfflighet - inte oväntat förstås - utan jag fick åtskilligt av andra perspektiv med mig hem efter diskussionen.

För patienten med en idag snittvistelse av 2,5 dygn på ett svenskt sjukhus, är det givetvis viktigt att maten skall smaka extra gott, vara anpassad till patientens önskemål och behov samt inte minst få rätt stöd kring måltiderna. Det sistnämnda blev för mig en överraskning... trots en ofta kvallitativ god och näringsriktig kost brister det kring detta stöd. I avtalen med Sodexo i Stockholm finns denna möjlighet, men används inte fullt ut... sjukhuspersonalen är tydligen bättre lämpad tycker man. Det däremot alla i panelen tycktes vara överens om, var att här behövdes mer kunskap hos sjukhuspersonalen... för patientens tillfrisknande behövs bra hantering av maten vid serverandet.

I olika landsändar finns idag både nybyggda kök inom och utanför sjukhusbyggnaderna dock är de flesta sjukhusköken i dagens Sverige byggda under 60-talet... Stjärnkockar börjar ta plats i måltidstillverkningen. Jag hoppas givetvis att här skall diskussionen framöver fokusera sig på patientnyttan och inte huruvida "köttbullarna är handrullade eller inte". Bristen på kostrådgivare måste också åtgärdas... Det vi inte få glömma är att patienterna som vårdas på sjukhusen är sjuka och ofta är det svårt med matlusten.

I Stockholm finns både centraliserad matlagning och egna tillagningskök vid sjukhusen. Landstingsrådet Stig Nyman(kd) såg fram emot kommande utvärdering av effekten av olika lösningar. Själv ser jag fram emot diskussion i ämnet patientmåltider i vårt län - Gävleborg. Matfrågan måste komma högre upp i "patientens tillfrisknande"...