Summa sidvisningar

tisdag 20 mars 2012

Något har gått väldigt snett...

Häromdagen fick vi veta att Landstinget Gävleborg kommer att investera närmare en miljard kronor i nya lokaler på länets sjukhus de kommande åren. Den enskilt största satsningen var det nya operationshuset vid Gävle sjukhus. Det första symboliska spadtaget togs och alla fick också veta att detta nya operationshus kommer att stå färdigt 2014 med tio toppmoderna operationssalar. Dessa salar kommer att uppfylla dagens och morgondagens krav... här nämndes bättre luftkvalitet, mindre buller, smidigare logistik, mobil utrustning och rymliga fönster med stort ljusinsläpp. Detta kommer bland annat att ge patienterna en trygg och säker vård under operation.

Idag får vi genom media veta att på Gävle sjukhus vägrar 70 sjuksköterskor vid hjärtenheten sedan i måndags att jobba extrapass. Orsaken är missnöje med låga löner och dålig bemanning. Det som utlöste aktionen var beskedet att årets sommarvikarier som lägst ska få 22 000 kronor i månadslön, skriver Arbetarbladet.
– Det betyder att vi som ska introducera dem har lägre lön, säger en sjuksköterska, som tjänar 21 500 kronor i månaden efter 28 år i vården, till tidningen.

Själv kan jag konstatera att något gått väldigt snett... vad hjälper om vi har ändamålsenliga lokaler men glömmer personalen, som skall arbeta med patienterna. Hörsammar arbetsgivaren inte kraven är risken stor att föregående års sommarkaos med akut sjuksköterskebrist upprepar sig och till och med blir ännu värre och patientsäkerheten är i fara.

– Självklart stöder vi de nyanställda, men vi vill ha en generell höjning för arbetande sjuksköterskor med 2 000 kronor, säger Gunnar Foss, vårdförbundet.