Summa sidvisningar

torsdag 14 juli 2011

Kriminellas revansch i samhället


Årets Almedalsvecka i Visby är över. Politiker, Näringslivsrepresentanter, Myndighetspersoner, Journalister, hundratals Intresseorganisationer och sist men inte minst Den vanliga Medborgaren fanns på plats. Denna vecka kallas ibland Demokratins Olympiad eller Världens största arena och mötesplats för ett direkt utbud och utbyte av åsikter. Där upptäcker den som bor i Visby att man inte är ensam längre till Apoteket, Livsmedelsaffären, Systemet... det är KÖ överallt!

Själv deltog jag i en handfull seminarier varje dag under veckan. Urvalet var imponerande stort och slog även detta år rekord med Ca 1500 seminarier! Vårt eget Landsting Gävleborg hade under veckan fyra seminarier, vilka enligt landstingsdirektören varit jättebra.

För mig var detta andra året i rad jag bevistade detta evenemang. Det som gjorde intryck på mig hoppas jag kunna återge med ett antal reflektioner under kommande sommarmånader. Jag börjar med KRIS...

Denna förkortning står för Kriminellas Revansch i Samhället. Detta organ har idag ett 25-tal föreningar i Sverige och har även etablerats i Finland, Danmark, Ryssland, Vitryssland och Ukraina. Allt KRIS gör bygger på fyra deviser: Drogfrihet, Hederlighet, Kamratskap och Solidaritet. Man kräver total drogfrihet och hederlighet av sina medlemmar och erbjuder i gengäld kamratskap och solidaritet. KRIS besöker anstalter, möter upp intagna vid frigivning, erbjuder öppenvård, boende och program för gängkriminella. Alla KRIS-föreningar har också en omfattande fritidsverksamhet med allt från studiecirklar till korvgrillning.

Huvudbudskapet under veckan från KRIS var subutexfri vård – Kasta Missbruksutredningen i papperskorgen! Subutexprogrammen skapar bara en ny generation av heroinmissbrukare. Denna gång med statens hjälp ges denna möjlighet till att missbrukare byter ut använda sprutor mot rena.

Devisen Statligt knark är också knark på ett sjuttiotal tillresta personer med svarta tröjor, utsågs till veckans hetaste budskap.

Själv säger jag tack till Kim Mangos m fl... ni övertygade mig med ert budskap om subutexfri vård.

Mer info kan fås genom KRIS hemsida http://www.kris.se