Summa sidvisningar

fredag 23 oktober 2015

Där brast fördämningen

 
I dagarna upplever vi en flyktingvåg över Europa, som vi inte upplevt sedan andra världskriget. I dess kölvatten kommer känslosvall av skilda valörer. Bränder vid tilltänkta flyktingförläggningar och nu senast från dramat i skolan Kronan i Trollhättan, där förövaren - en man i 21 års ålder -  hade motivet att släcka livet hos mörkhyade elever och personal. I ett brev från 21-åringen står att läsa..."måste göra nåt åt invandringspolitiken i Sverige". Från polisens utredning berättas bland annat att händelsen var planerad och att det var ett hatbrott.

Mannen var ensam i sin planering, inget tyder på att någon annan varit inblandad, säger polisen.

Övervakningsfilmer från skolan Kronan visar hur 21-åringen gått tillväga.

– Han marscherar som en militär genom korridoren med sina vapen, ett stort svärd och en mycket stor, kraftig kniv. Han har valt ut sina offer. De som varit mörkhyade har attackerats. Han har mött de med ljus hy och de har inte blivit angripna, säger kommissarie Thord Haraldsson på polisen.

Ett avskyvärt och brutalt dåd var ett faktum. Det kunde ha varit ditt eller mitt barn, din eller min arbetskamrat. Det berör oss alla och vi har alla som medborgare ett ansvar för att fortsatt kämpa för ett öppet samhälle.

Jag påminns om Dr. Martin Luther Kings ord ..."Mörker kan inte fördriva mörker. Endast ljus kan göra det. Hat kan inte fördriva hat. Endast kärlek kan göra det".

I kväll uppmanas vi alla att tända ett ljus för en bättre värld.