Summa sidvisningar

fredag 23 augusti 2013

Bäst i Sverige...

 
 
Med förebilden från skolans värld, där SVT använde sig av en skolklass - 9A - och gjorde en TV-serie, har nu turen kommit till äldreboenden i Sverige. Smedsberget i Lycksele - kommunalt - får stå som modell för programmet. Två experter och ett TV-team skall försöka med personalens och inte minst de boendens hjälp skapa Sveriges  bästa äldreboende. Förutom själva miljön och inte minst den ofta omtalade maten inom äldreomsorgen i Sverige, tar Yngve Gustafsson, professor i geriatrik och överläkare vid Umeå universitetssjukhus, bland annat tag i den ofta kritiserade läkemedelsförskrivningen, som förekommer.

Budskapet är tydligt efter redan ett program häromkvällen..."Det går att göra mycket kring den skandalöst dåliga läkemedelsbehandlingen av äldre. Det skulle både minska kostnaderna och få de gamla att må bättre", säger Yngve Gustafsson.

Med spänning ser jag fram emot kommande program, där förhoppningsvis skapandet av en god förebild, kan få bli ännu en av  många positiva ledstjärnor inom äldreomsorgen för övriga Sverige.
Onekligen är det en programserie, som kommer att väcka många känslor... hoppas det leder till ännu bättre äldreomsorg.

Andra positiva ledstjärnor i ämnet Äldrevård är den skrivna boken Äldreboken av Jan Bornestig och Håkan Olsén. Detta är en bok om svensk äldreomsorg som går emot de larmrapporter som de tycker dominerar i media. Med hjälp av bilder och exempel beskriver de äldreomsorgens vardag som vacker och positiv.