Summa sidvisningar

söndag 24 mars 2013

Bedrövligt!Än en gång har ambulanspersonal i Gävleborg avslöjats med att ha gjort grava missbedömningar och betett sig bedrövligt!

Enligt Arbetarbladet - fredag 22 mars - larmades polisen, räddningstjänst och ambulans en fredageftermiddag för snart två månader sedan, till boendet för ensamkommande flyktingbarn på Nygatan på Öster i Gävle. En 16-åring satt i ett fönster på andra våningen och hotade att hoppa.
Polisen gick upp i lägenheten och började förhandla för att rädda hans liv. Under tiden pumpade räddningstjänsten upp räddningsmadrassen och smög in den på marken sex meter under fönstret.
Flera personer som var på plats reagerade häftigt på beteendet från ambulanspersonalen.

En av ambulanskillarna skall ha gått omkring och pratat med både räddningstjänstens och polisens personal och sagt saker som att det var lika bra att låta honom hoppa, att det ändå inte spelade nån roll, det är ju bara en flykting.
När 16-åringen trots allt hade hoppat vägrade en annan ambulansanställd att lasta honom i ambulansen för transport till sjukhuset. Det behövdes inte, ska hans motivering ha varit.

Polisen fick i stället skjutsa upp honom till akuten.

16-åringen hade inga synliga skador, men var nedkyld efter över en timme i ett öppet fönster i vinterkylan. Polisen väntade kvar på akuten medan han läkarundersöktes. Polisen kontaktade också hans gode man för att få godkännande för vård genom Barn- och ungdomspsyk.
Allt framgår av polisens händelserapport, med fyra utropstecken efter konstaterandet att ambulansen vägrade lasta 16-åringen.
..
Jörgen Tranevik, verksamhetschef för länets ambulanser, säger att man ser allvarligt på det som hänt och att detta är bekymmersamt.

En vägran att ta hand om självmordsbenägen ungdom, med hänvisning till att "det bara är en flykting", är mer än så... Det är bedrövligt! Jag väntar på vidare rapport om händelsen på onsdag vid landstingsstyrelsen.