Summa sidvisningar

torsdag 28 april 2011

Ständiga överbeläggningar på länets sjukhus...

Knappt har landstingsfullmäktige i Gävleborg antagit Årsredovisningen för 2010 - där verksamhetens ekonomiska resultat uppgick till +155 mnkr jämfört med budgeterade 118 mnkr - förrän Tidningen Dagens Samhälle redogör för överbeläggningar på Sveriges sjukhus. För länets tre sjukhus är det Gävle sjukhus som har överbeläggningar så gott som dagligen. Bollnäs och Hudiksvalls sjukhus har så gott som varje vecka överbeläggningar.

Problemet är inte längre storstadsfenomen och beror givetvis inte enbart på resurser utan även på arbetssätt. Pågående arbete med konceptet LEAN - där sjukvården arbetar med att förbättra flöden och processer - skall förhoppningsvis ge önskad effekt. Allvarliga vårdskador och dödsfall, orsakas av överbeläggningar, enligt Socialstyrelsen.

När jag inför valet påpekade detta fick jag veta att problemet inte var överhängande utan större problem fanns. Kanske gårdagens besked från Utjämningskommittén 08 om  kommunalekonomisk utjämning mellan Sveriges kommuner och landsting, där Gävleborg skall tillskjutas ytterligare 205 mnkr per år, kan vara hjälpen  för att tillskapa fler vårdplatser.


Larmet om korridorvård hör inte hemma i Sverige liksom inte heller i Gävleborg. Uteblir nödvändiga åtgärder väntar böter enligt Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen.