Summa sidvisningar

torsdag 14 juli 2011

Kriminellas revansch i samhället


Årets Almedalsvecka i Visby är över. Politiker, Näringslivsrepresentanter, Myndighetspersoner, Journalister, hundratals Intresseorganisationer och sist men inte minst Den vanliga Medborgaren fanns på plats. Denna vecka kallas ibland Demokratins Olympiad eller Världens största arena och mötesplats för ett direkt utbud och utbyte av åsikter. Där upptäcker den som bor i Visby att man inte är ensam längre till Apoteket, Livsmedelsaffären, Systemet... det är KÖ överallt!

Själv deltog jag i en handfull seminarier varje dag under veckan. Urvalet var imponerande stort och slog även detta år rekord med Ca 1500 seminarier! Vårt eget Landsting Gävleborg hade under veckan fyra seminarier, vilka enligt landstingsdirektören varit jättebra.

För mig var detta andra året i rad jag bevistade detta evenemang. Det som gjorde intryck på mig hoppas jag kunna återge med ett antal reflektioner under kommande sommarmånader. Jag börjar med KRIS...

Denna förkortning står för Kriminellas Revansch i Samhället. Detta organ har idag ett 25-tal föreningar i Sverige och har även etablerats i Finland, Danmark, Ryssland, Vitryssland och Ukraina. Allt KRIS gör bygger på fyra deviser: Drogfrihet, Hederlighet, Kamratskap och Solidaritet. Man kräver total drogfrihet och hederlighet av sina medlemmar och erbjuder i gengäld kamratskap och solidaritet. KRIS besöker anstalter, möter upp intagna vid frigivning, erbjuder öppenvård, boende och program för gängkriminella. Alla KRIS-föreningar har också en omfattande fritidsverksamhet med allt från studiecirklar till korvgrillning.

Huvudbudskapet under veckan från KRIS var subutexfri vård – Kasta Missbruksutredningen i papperskorgen! Subutexprogrammen skapar bara en ny generation av heroinmissbrukare. Denna gång med statens hjälp ges denna möjlighet till att missbrukare byter ut använda sprutor mot rena.

Devisen Statligt knark är också knark på ett sjuttiotal tillresta personer med svarta tröjor, utsågs till veckans hetaste budskap.

Själv säger jag tack till Kim Mangos m fl... ni övertygade mig med ert budskap om subutexfri vård.

Mer info kan fås genom KRIS hemsida http://www.kris.se
14 kommentarer:

 1. Tack så mkt, hoppas att politikerna tar vårat budskap på allvar ch tar o kastar det förslag dem kommit med i soporna...


  Mvh Kim Mangos

  SvaraRadera
 2. Björn Johnson14 juli 2011 21:06

  Du ska kanske ta del av en second opinion också. http://www.drugnews.nu/article.asp?id=6712

  SvaraRadera
 3. Tror att det är bra om du läser utredningen också innan du fattar beslut. Betänkandet innehåller mycket, mycket mer än enbart underhållsbehandling. Det är illa om politiker fattar beslut om en utredning som ni själva beställt på grundval av en kampanj i Almedalen riktad mot underhållsbehandling.
  Det skulle vara ett kraftigt underkännande av er gen utredning och den vetenskapliga grunden. Inte speciellt till förmån för en politiker.
  Jimmy Blondin

  SvaraRadera
 4. Björn Johnson15 juli 2011 07:05

  Jag instämmer helt i Jimmy Blondins kommentar. Gerhard Larssons utredning innehåller 70 olika förslag, bara bara en handfull handlar om underhållsbehandling. Vad beträffar just de förslagen, se följande krönika: http://www.can.se/documents/CAN/alkohol-och-narkotika/11/aon-nr3-11-Kronikan-Modernisering-i-elfte-timmen.pdf

  Missbruksutredningens förslag förtjänar verkligen en seriös diskussion. Enligt min uppfattning som drogforskare sedan över tio år är det mesta bra, men absolut inte allt.

  Tyvärr bidrar inte KRIS till någon konstruktiv debatt genom sina slängiga och överdrivna påståenden - oavsett hur med trovärdighet de har bland politiker som inte brytt sig om att sätta sig in i sakfrågorna.

  SvaraRadera
 5. Men har du i åtanke att det här startar ett nytt Missbruk bland ungdomar?
  Jag menar i verkligen ser det ut så att dom här "pillerna" som faktiskt florerar bland ungdomar som får det illegalt på gatorna, pga att dem som får det utskrivet får mellan 3-4 st 8 mg subetex dagligen. När det i själva fallet behövs två st 4 mg för att hålla sig frisk. Vart tror du dom andra 2-3 st tabletterna tar vägen? jo till försäljning på gatorna. Jag har själv ett missbruk av Heroin bakom mig så jag vet vad jag pratar om. När du säger att det inte finns så många som har haft ett heroin missbruk bakom sig i KRIS tycker jag du ska ta reda på fakta innan du uttalar dig.


  Mvh Kim Mangos

  SvaraRadera
 6. Sen en sak till!
  Vad menar du med demonstrativt klädda i svart o avbryrer talarna slå i dörrar suckar?
  Är inte det lite väl låg nivå av dig o försöka smutskasta en förening på det viset. Och du som ska vara så respekterad i vad du gör?
  För det första så stämmer inte det alls att vi avbröt någon talare o slå i några dörrar som inte ens fanns, vi stod ju ändå utomhus eller?

  K.M

  SvaraRadera
 7. Det finns massor gott i missbruksutredningen men oxå en lögn, ta Håga utredningen som var en flopp och katastrof, där man under pågående forskning ville ändra i styrdokument... Idag står det att den var lyckad.

  Poliser och kriminalvårdare jag talat med är belagda med munkavel vittnar alla om problemen i sub-program och läkage. En polismans tips var att göra hembesök till de som är inskrivna i programmet. Då ser man vem som sköter sig och vem som säljer.

  Att ge centralstimulerande till vuxna missbrukare är oxå för mig obegripligt. Svenska staten skriver ut 500 kilo centralstimulantia vart år... det är ett halvt ton amfetamin liknande preparat, samma familj som kokain.

  jag inser att det finns forskning som stöder och det finns forskning som är emot. Var är kontroll organet.... varför KAN det vara läckage? Varför upplever polis och kriminalvårds personal vanmakt och oro över att vi som land kommer drukna i en ny generation missbrukare. varför är det lättare att få tag i subutex än heroin i vissa städer som Örebro med flera.

  Varför lär vi oss inte av historien om opiumet.... Vi bota opium rökare med morfin, vi bota morfinister med heroin....

  ADHD... Vad är ADHD och vart kommer det begreppet ifrån... Det finns forskning från USA som visar att medicinerade barn av ADHD diagnos löper extremt stor risk att utveckla beroende av centralstimulantsia och ett piller tar inte bort den dysfunktionella familjen eller stoppar mobbing. Ett piller ett surrogat... Substitut betyder helt enkelt dålig ersättning, kanske är det bara så att det är en dålig ersättning för bra vård och man glömmer ge medmänniskor själslig näring

  Love Blonm

  SvaraRadera
 8. Kim Mangos, jag skrev om seminariet på torsdagen som Malmö högskola och Reckitt Bemckiser höll i. Inte KRIS eget seminarium.

  SvaraRadera
 9. Björn Johnson19 juli 2011 11:42

  På tal om second opinions. Här är en vetenskaplig översiktsartikel (på svenska) om de problem och invändningar som finns när det gäller underhållsbehandling. Lättläst och relativt kortfattat.

  http://dspace.mah.se:8080/dspace/bitstream/handle/2043/12198/Risker%20och%20sidoeffekter.pdf?sequence=2

  SvaraRadera
 10. Det verkar som om att Kalen inte vill debattera. Några synpunkter kommer ej. Är det också ett utslag av eget ställningstagande utan att ha läst på i tex missbruksutredningen?
  Trist att det finns ett demokratiskt legitimitetsproblem i narkotikadebatten. Det innebär att legaliseringsrörelsen i tysthet får växa sig starkare därför att dörrarna till debatten är bara öppna för vissa. Trist!

  Jimmy Blondin

  SvaraRadera
 11. Ingemar Kalén2 augusti 2011 17:41

  Huvudbudskapet under Almedalsveckan från KRIS var subutexfri vård – Kasta Missbruksutredningen i papperskorgen! Subutexprogrammen skapar bara en ny generation av heroinmissbrukare. Denna gång med statens hjälp ges denna möjlighet till att missbrukare byter ut använda sprutor mot rena. Tillresta KRIS´are - 70 st!! - övertygade mig med sitt budskap. Som politiker är det befriande att samtidigt med alla utredningar, även lägga erfarenheten från de som upplevt verkligheten.
  Än en gång tack för alla synpunkter...!

  SvaraRadera
 12. Tack Ingemar för att du svarar.
  Men av en politiker måste väl medborgarna ändå kunna förvänta sig att man förhåller sig något kritisk till rapporter både då de kommer från den vetenskapliga världen men också sk rapporter från "brukarna" själva.

  Några frågor till Ingemar som nu är övertygad efter att ha mött KRIS:

  1. Hur vet du att KRIS siffra 70% läckage från sjukvården stämmer?
  2. Är du av samma uppfattning som KRIS att betänkandet från missbruksutredningen ska slängas i papperskorgen?
  3. Vem/vilka anser du är representativa sk brukare med egna erfarenheter?
  4. Hur ser du på förhållandet vetenskaplig forskning och berättelser från fd missbrukare?
  5. Anser du att narkotikadebatten är demokratisk och att alla sidor först hörs?

  Jimmy Blondin

  SvaraRadera
 13. Läs gärna detta för att förstå hur stigmatiseringen och diskrimineringen drabbar människor i underhållsbehandling men också andra människor med andra beroenden. Här finns en utmaning för er politiker dvs att undanröja social exkludering av utsatta människor i samhället.
  http://www.svenskabrukarforeningen.se/node/4578

  Jimmy Blondin

  SvaraRadera
 14. Verkar som om Svenska Brukarföreningen skrivit en ny artikel och tagit bort den jag hänvisade till ovan. Men här kan ni finna "Väktare bröt sekretess" med stigma och diskriminering som drabbar hårt. http://www.svenskabrukarforeningen.se/node/4579

  Jimmy Blondin

  SvaraRadera