Summa sidvisningar

onsdag 11 april 2012

Även 85-åringar kan


Nyss hemkommen från ett intressant arbete i Region Gävleborgs Internationella Utskott. Ett av flera utskott till regionstyrelsen. Visserligen ett arbete från en begränsad horisont, Gävleborgs läns engagemang gentemot övriga Europa. Vad gör "länets politiker" med det så viktiga arbetet - regional utveckling, folkhälsa och sociala frågor, kultur, utbildning, ungdom, turism,... - med övriga regioner i  Europa, är frågor som berör.

Själv har jag haft förmånen att under ett antal år jobba med lobbyorganisationen - Assembly of European Regions - i bland annat kultur-, ungdoms- och turistfrågor. Detta nätverk mellan över 250 regioner i Europa vill och kan berika utvecklingen för medborgarna i alla regioner. Här gäller det givetvis att deltaga med all kraft.

Rapporter från mitt engagemang har jag försökt återge bloggledes... se bland annat den senaste i ämnet.
..

Förutom detta mitt Europaengagemang har jag genom det parti jag tillhör - Kristdemokraterna - under en följd av år följt utvecklingen på Kuba, genom KIC. Intressant läsning återfinner jag idag i DAGEN om "den pigge 85-åringen" - Påven Benedikt XVI -  besök i nämnda land. Inför detta besök har över 2500 fångar frigivits av regimen vid årsskiftet som en "humanitär gest". Detta också något av en uppföljning av frigivningen år 2010 då 52 politiska fångar släpptes efter att katolska kyrkan förhandlat med regimen.

Inför tiotusentals kubaner predikade Benedikt på Revolutionstorget i Havanna om frihet, sanning och försoning. Tre ord som är laddade på den lilla ön med begränsad frihet, en bestämd officiell sanning och ett hav av oförsoning mellan folket på ön och kubanerna i exil.

Nog kan en 85-åring. Både där och här. Åldern är inget hinder för samhällspåverkan. Äldre har en given plats i samhällsgemenskapen. Både här i Gävleborg, Sverige, Europa och Övriga världen.