Summa sidvisningar

torsdag 14 mars 2013

Systemfel eller vad...?

 
Larmrapporter duggar tätt i dagens Vårdsverige, när det gäller väntan på akuten och inte minst beskrivningar av överbelagda avdelningar. I det socialdemokratiskt styrda landstinget Gävleborg med den högsta landstingsskatten efter Stockholm, kan man stilla undra vad som händer med pengarna till sjukvården, när personal flyr och ledande majoritetspolitiker tycks vara tysta eller undviker att svara på insändare med kritik. I det hittills röda Gävleborg har det gång på gång genom landstingsledningen framhållits hur bra tingens ordning är, inte minst vid redovisningar i landstingsstyrelse eller i landstingsfullmäktige. Jag har mer än en gång sagt, att den bild man får i dessa politiska församlingar är en och verklighetens bild en annan.
 
Inte utan orsak, får man som oppositionspolitiker många samtal med missnöjda medborgare.
Det må vara i bastun i Hoforshallen på fredag eftermiddagar eller vid tågresan till och från Gävle om dagarna. Hoforsbon som sitter på akuten mer än åtta timmar får inga tidningsrubriker, men varför skall svensk sjukvård med kvalitet i världsklass, inte klara av alla patienter på akuten eller hitta en plats eller säng på vårdavdelningen. Under februari har det på Gävle sjukhus varit mellan 10 och 35 överbeläggningar per dag. Denna korridorvård kostar massor av pengar... Böter till arbetsmiljöverket i miljonklass tycks bli vardagsmat samtidigt som personal flyr från en allt sämre arbetsmiljö och patienter får uppleva risken för att få fel medicin, dålig smärtlindring eller försenad behandling. Gävleborg är det landsting som har minst antal vårdplatser i landet - bara 2,3 per 1000 invånare.
 
Situationen blir inte bättre av att den rödgröna ledningen i Gävle kommun dröjer med att ta hem färdigbehandlade patienter p g a platsbrist på boenden utan i stället väljer att betala böter. I januari var den summan över 700 tusen kr. Och platsbristen på Gävle Sjukhus löses genom att äldre sjuka som är färdigbehandlade i värsta fall har skjutsats upp till Ljusdal, 17 mil i ambulans!
 
Nej, detta är oacceptabelt, landstinget måste prioritera bättre, skapa rimlig arbetsmiljö och bättre patientsäkerhet och minska kostnaden för inhyrd personal. Denna kostnad, ifjol 230 miljoner kr, är på tok för hög! Sätt press på kommunerna, inte minst Gävle, att ta hem färdigbehandlade patienter.