Summa sidvisningar

onsdag 26 januari 2011

"Nästa Hofors..."

Idag har jag fått tillfälle att i landstingsstyrelsen hitta näring till en dröm om en framtida region för Gävleborg. Drömmen fick innehåll vid den sedvanliga hemresan med tåg till Hofors - förhoppning om en framgångsrik landsända skapades. Jag förflyttas ett trettiotal år framåt i tiden...

Jag märker på min resa en intensiv aktivitet bland massor av människor. Vad jag förstår är det väldigt många turister, företagare, studenter tillsammans med en ökad bofast befolkning i denna region. Det utländska inslaget är märkbart! Här träffar jag Krist Abu Singh från Mombay, Indien. Hon har med sig sin familj - man Harn Abu Singh tillsammans med barnen Abubak och Zerubabel Singh. Orsak till deras resa just till Gävleborg,…denna gång Hofors, är Kris´ kontakter med det internationella stålföretaget Ovako Steel AB. Ett antal sjöar av de 130 i Hofors är rekreationsplatsen för familjen Singh. Fiskeintresset är det som skall främjas. Här upptäcker jag åtskilliga turistbyar, med sportfiske, som ökad inkomstkälla. Upplevelseturism är rubriken för näringsidkarna i detta numera växande samhälle.

Jag får en riktig ahaupplevelse vid anblicken av tidigare Högskolan i Gävle,…numera Universitet med starkt rykte över hela världen. Här finns förutom majoriteten av svenskar även studenter från bland annat Kina, Indien, Brasilien, något som var ett pittoreskt inslag i början av 2000-talet. Numera har de satt en stark prägel på Universitetet. Rektor är Chiung Sang från Tokyo tillsammans med tidigare högskoleprofil Lili André. Framgångsreceptet har varit intensifierat arbete med Asien och Latinamerika…inte minst i samarbete med Näringslivet Gävleborg, där småföretagsandan vuxit sig allt starkare.

För en kort stund träffar jag numera Kommunalrådet Inger Källgren Sawela. Hon ser sammanslagningen av Gästrikekommunerna till en kommun 2022, som resultatet av den större regionen - Mittregion Sverige - som bildades 2015. Numera är denna region en av de mera framgångsrika sådana i Sverige. Här finns åtskilligt i framgångsreceptet... infrastruktur, trafik och kulturfrågor tillsammans med turism, näringslivsutveckling, högre utbildning och forskning och inte minst sjukvård. Befolkningsutveckling ger vid handen att denna region , tidigare Gävleborg i sin nya skepnad, är på frammarsch inom de flesta områden!…

Vaknar så upp med "Nästa Hofors"...ibland är det bra med drömmar...i sinom tid blir det hela eller delar till verklighet!
I morgon skall jag träffa Stefan Attefall - Civil och bostadsminister och Mats Sjöstrand - Utredare i regionfrågan,  i samband med KD´s regionkonferens i Norrköping. Det är verklighet!