Summa sidvisningar

söndag 17 maj 2015

Medicinsk turism

 
För snart tre år sedan aktualiserades ännu en gång ämnet Hälsomani i svensk media. När det gäller detta handlar det om personer som tränar väldigt mycket samtidigt som de äter väldigt hälsosamt och lite - och får ångest när de inte gör det.

När vi själva inte tycks kunna hantera vårt välbefinnande finns det åtskilliga företag, som idag marknadsför sig. Budskapet är enkelt och lockande... Vi är proffs på träning och friskvård och dessutom är vi omåttligt förtjusta i italiensk mat och dryck, kan det heta.
Marknaden tycks aldrig bli mättad på utbudet av aktörer, som är villiga att "ställa upp" för oss människor , när det gäller att må bra . Detta inte minst när sjukdom drabbat oss och köer till vården är ett hinder till snabbt tillfrisknande.
I dagarna blev vi påminda om denna växande marknad - medicinsk turism. Den omsätter åtskilliga miljarder kronor. Allt fler tillväxtländer försöker locka sjuka och soltörstande till just deras nybyggda sjukhus för utlänningar. Folk som inte vill köa, eller inte kan få den operation de behöver hemmavid, drar till Indien där välutbildade läkare erbjuds till reapris.

Sveriges Radios globala hälsokorrespondent Johan Bergendorff har besökt ett av de största turistsjukhusen utanför Delhi.
Inget sjukhus i England har så bra utrustning som det här indiska. Lönen är tre gånger högre här, byggd på antalet operationer per dag, och levnadsomkostnader är betydligt lägre trots tjänstefolk. Dessutom erbjuds spännande ortopediska utmaningar med svårt nedslitna höfter och knän, så Doktor Sharma trivs förträffligt i Indien. Det råder en omvänd braindrain nu, där välutbildade indiskfödda läkare återvänder i stora skaror från väst.
– Jag har opererat engelska patienter som kommit hit som medicinska turister och efter ingreppet åkt på sightseeing till Jaipur och sedan återvänt hem, lyckliga, berättar Dr. Sharma.
Han fortsätter att operera britter som inte orkar vänta i kön på en ny höftled gratis, utan hellre pungar ut med 30 000 kronor för att få det gjort med det samma i Indien och dessutom passar på att göra lite sightseeing innan de återvänder hem lyckliga enligt Doktor Sharma.
Men de största patientgrupperna kommer inte från Europa utan från utvecklingsländer i Asien, Afrika och Mellanöstern som sökt sig till Indien för att få avancerade operationer eller cancerbehandlingar för ett billigt pris.
– Min morbror behandlades för sin magcancer i Uzbekistan, men blev inte frisk, så då tog vi oss hit istället berättar Bakhriddin Berdiev. Nu är morbrorn snart färdigstrålad och det verkar ha hjälpt, säger den vänlige uzbekiske livsmedelshandlaren.
– Vi är nöjda med kranskärlsoperationen som min syster nyss fått, berättar en Irakisk man som vill vara anonym. Men nu oroar han sig för att det ska kosta mer än de 46 000 kronor familjen hittills betalat, eftersom systern verkar behöva ligga kvar längre än förmedlingsfirman sa från början.
– Jag åkte till Indien för att opereras, det här är bästa stället jag kunde hitta som jag hade råd med, berättar en annan anonym man som kommer från Nigeria och som jag stöter på i ett väntrum.
– Det är verkligen utmärkt att medicinsk turism växer så det knakar, tycker Mohammad Afzal på Marlin Safe Med Journey.
Företaget tar hand om patienterna från det att de stiger av flyget till det är dags att åka hem igen och däremellan tolkar, ordnar hotell och är reseledare.
– Det finns inga problem alls, enligt Mohammad Afzal, vare sig med smittor, felbehandling, eller saltade räkningar.
– De medicinska turistföretagen behandlar alltid folk som familjemedlemmar, inte patienter, hävdar Mohammad Afzal.
Om det är bra eller dåligt, beror kanske på hur släktkär man är? Någon statlig myndighet som bevakar vad turistsjukhusen håller på med finns inte.
...
Själv säger jag... Eftervården i hemlandet kanske upptäcker både en och två felbehandlingar och sedan finns ju alltid risken att man får med sig "otrevliga saker hem". Den 29-årige Ville Kähkönen berättar för finska YLE, att när han nyligen kom hem från en cancerbehandling i Indien som han inte kunde få i Finland, så hade han drabbats av diarré och feber och lades därför in på isoleringsavdelning. Det visade sig att han fått antibiotikaresistenta ESBL-bakterier och därför fick den fortsatta cellgiftsbehandlingen hemma skjutas upp.
Men trots sådana risker så är det ändå allt fler utlänningar som reser till Indien och köper högspecialiserad vård. Rätt eller fel... det får den enskilde "turisten" avgöra själv.