Summa sidvisningar

fredag 14 oktober 2011

Patienthotell med människan i centrum


Tillsammans med ett tjugotal Kristdemokrater fick jag igår - torsd 13 okt - besöka patienthotellet vid Centralsjukhuset i Karlstad. Det är ett attraktivt alternativ till sjukhusets vårdavdelningar. I en trivsam och behaglig miljö tillförsäkrades man att få all den omsorg och trygghet man behöver. För oss i Gävleborg där detta diskuteras och i väntan på ett hotell för patienter och deras anhöriga, var detta ett givande besök.

Hotellet finns i en vacker äldre byggnad i direkt anslutning till sjukhuset stora entré. På vilken avdelning man än får sin behandling så är det alltid nära. Här möts man av en rofylld miljö. Under sin vistelse är anhöriga alltid välkomna att bo tillsammans med patienten. Man försöker att fokusera på det friska så att ens självläkande krafter tas tillvara.
Anhörig till patienter på sjukhuset eller externa gäster med anknytning till sjukvården är också välkomna i mån av plats. I nuläget är det minst en sådan extern gäst per natt, som utnyttjar möjligheten.

Receptionen är lite mer än en vanlig hotellreception. Receptionisterna är nämligen sjuksköterskor som också kan svara på medicinska frågor och kan hjälpa patienten tillrätta. Sjuksköterskor och undersköterskor arbetar tillsammans dygnet runt.

Kostnaden per år för landstinget Värmland är 12,8 milj kronor och hotellets totala kostnad ligger runt 20 milj kr. Mellanskillnaden betalas av patientavgifter mm. Dessa avgifter varierar från lägst 50kr/natt till något över 700kr/natt ...det sistnämnda för de externa gästerna.

Kliniken ansvar för patientens behandling. Medicinsk hjälp, på uppdrag av kliniken, kan ges av hotellets sjuksköterskor.
En minikiosk och möjlighet till kaffe och smörgås finns hela dygnet. I anslutning till hotellet finns även en restaurang.

För mig kanske detta patienthotell är alltför nära sjukhuset... men innan något annat alternativ ges för oss i Gävleborg, är detta onekligen bättre än inget alls.