Summa sidvisningar

fredag 14 augusti 2015

Sommaren som gått...


Efter sommarens välbehövliga vila har jag börjat med studiebesök på länets två större sjukhus - Hudiksvall och Gävle - tillsammans med mina kollegor i Samverkan Gävleborg. Visst har jag fått veta det jag redan visste om sjuksköterskebrist, läkarbrist, stängda vårdplatser och nu senast även smärtsamt blivit påmind om kaoset på förlossningsavdelningen, Gävle sjukhus. Dock kan jag inte låta bli att påminna mig om vad tidigare Socialminister Göran Hägglund gav för kommentar häromåret... "Blir jag sjuk är jag glad om jag blir det i Sverige".

Kjell Norman, hälso- och sjukvårdsdirektör, säger att "Sommaren har flutit på bra".
 


Hudiksvalls sjukhus fick jag bland annat information om ett förbättringsprojekt på Hjärtenheten. Patienter med hjärtsvikt, vilka haft en hög återinläggningsfrekvens och därmed stor sjukvårdskonsumtion, följs numera upp i hemmiljö efter utskrivningen av ett multidisciplinärt team. Risken för återinläggning och antalet vårddygn har minskat dramatiskt.  Jag hoppas att detta projekt permanentas och ger "ringar på vatteneffekt" i regionen, landet och varför inte utanför landets gränser.



Gävle sjukhus blev, förutom besök vid Kirurgavdelning 11 B, tid för en rundvandring runt sjukhusområdet. Här fanns diskussion bland mina kollegor om var den nya akuten skulle ha legat om vi fått bestämma och patienthotellet hade givetvis varit klart och även ett nytt angränsande hospice. Vad beträffar patienthotellet, vilket aldrig tycks bli av, har nu Region Gävleborg slutit ett nytt avtal med Clarion Hotel Winn i centrala Gävle om att hyra hotellrum. Avtalet löper till och med den 31 december 2017.