Summa sidvisningar

lördag 28 februari 2015

Media och dess fördomar om Kristdemokraterna

 
Kristdemokraterna söker "en ny partiledare" efter Göran Hägglund. Liksom vid tillträdet av honom som partiledare för elva år sedan, vill även denna gång media vara med och "styra".

Partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson har i veckan hoppat av sin kandidatur till partiledarposten i Kristdemokraterna och idag meddelade även Penilla Gunther sitt avhopp. Återstår två personer, det färgstarka kommunalrådet i Uppsala Ebba Busch Thor och den mer okände men mer politiskt erfarne riksdagsledamoten Jakob Forssmed,... om inte EU-parlamentariker Lars Adaktusson låter sig övertalas att ställa upp. Till veckan klarnar säkert bilden.

Tidningen Barometern skriver... -Partiledarstriden i Kristdemokraterna har hittills cirkulerat kring ord som ”modig” eller om förmågan att ”sticka ut” och gå hem ”i tv”. Till det kommer en mediebild av partiet som vittnar om fördomar eller okunskap.
Mängden av detta tycks aldrig avta, när Kristdemokraterna diskuteras i media.

När Ebba Busch Thor intervjuades i lördagsintervjun handlade frågorna under 30 minuter om aborter, enkönande adoptioner och ungdomliga ställningstaganden för en amerikansk vicepresidentkandidat. Sådana frågor riktas bara till Kristdemokrater.

Även bilden av Jakob Forssmed vittnar om en ideologisk förvirring. Han kallas socialliberal i medierna – ett ideologiskt begrepp som inte alls hör hemma i den Kristdemokratiska traditionen. Där är snarare utgångspunkten att människan är en del i ett större sammanhang – en social varelse – än liberalismens fristående rationella aktör.

Både Forssmed och Ebba har enligt media ertappats med politiska ungdomssynder. När Ebba Busch Thor har låtit sig fotograferats på israeliska stridsvagnar har Forssmed in i en närmast pacifistisk tradition talat om nedrustning och internationell solidaritet.

Till detta kan nämnas de höger- och vänsterstämplar dessa två kandidater ofta oförtjänt fått...

Nu väntar jag på att media skall kunna ge en rättvisande bild av de kandidater, som medlemmarna valt att se, som nästa partiledare för Kristdemokraterna.

Ebba, Jakob, ...eller blir det kanske Lars.