Summa sidvisningar

fredag 23 mars 2012

Att fela är mänskligt

Varje år drabbas kanske upp emot etthundratusen människor i Sverige av vårdskador på våra Hälso- och Sjukvårdsenheter, enligt en studie som Socialstyrelsen gjort. Organskador, smärta, blödningar och infektioner... Skadorna beror främst på brister i strukturer och rutiner, vilket betyder att många av dem hade kunnat undvikas. Ca 3000 människor dör.

Från den 1 januari 2011 har Sverige en Patientsäkerhetslag - på initiativ av Socialminister Göran Hägglund (KD) - vilken ställer högre och tydligare krav på vårdgivaren att arbeta systematiskt och förebyggande med patientsäkerheten. Lagen syftar till att göra vården säkrare för patienten och att minska antalet vårdskador. Ansvaret åvilar självklart på landstingsstyrelserna i respektive landsting i Sverige. Vårdskadorna ska enligt lagen förebyggas genom att risker för vårdskador identifieras och analyseras, samt undanröjs eller begränsas.

Under två dagar denna vecka - 21 och 22 mars - samlades drygt 2000 till en Patientsäkerhetskonferens i Stockholm. Det var två likalydande programdagar... själv var jag där den 22.a mars. Arrangör var Patientsäkerhetskommittén, Stockholms läns landsting. Förutom föreläsningar, utställningar, utbyttes kunskaper med människor från när och fjärran. Själv fick jag förmånen att i folkvimlet, träffa den man som mer än en gång citerades under dagen, nämligen Stig Nyman - Forsknings- och äldrelandstingsråd (KD) i Stockholm. Han hade varit med åtskilliga gånger vid tidigare konferenser i Stockholm både som initiativtagare och medverkande. Han nämner för mig mötet med de som stod bakom boken - To err is human /Det är mänskligt att fela/- vid en konferens 2001 i Bologna, Italien. Budskapet var då som nu... det sker tyvärr åtskilligt av vårdskador inom Hälso- och sjukvården. Alla har vi ett ansvar att minimera dessa... politiker i ledande befattning, chefer, hälso- och sjukvårdspersonal och socialstyrelsen. Till detta får inte glömmas god kommunikation och information till drabbade patienter och deras anhöriga. Inte minst dessa har mycket att lära vården.
..
Tidigare blogg i ämnet patientsäkerhet; http://landstingsradingemarkalen.blogspot.se/2011/07/tretusen-manniskor-dor-i-onodan.html