Summa sidvisningar

lördag 3 mars 2012

Robotkirurgi

Igår - fred 2 mars 2012 - fick jag förmånen att besöka Centralsjukhuset i Karlstad och där bli informerad om robotkirurgi. Tillsammans med mina samverkanskollegor från Gävleborg blev jag imponerad av vad denna mer och mer använda teknik åstadkommer framför allt inom prostatakirurgin.

I början av 2000-talet lanserades denna nya teknik i Sverige, där urologen tar hjälp av en robot för att utföra operationen, så kallad robotassisterad prostatektomi. Idag har den precis börjat användas på Centralsjukhuset i Karlstad.

Att operera prostatacancer är teknisk svår operation. Det finns flera anatomiska strukturer som ligger nära körteln som man inte vill skada, till exempel nervtrådar till svällkropparna i penis. Därför är det viktigt att man opererar så nära prostatakörteln som möjligt. Men då ökar samtidigt risken att man lämnar kvar delar av tumören i kroppen. Med hjälp av roboten kan man utföra de olika momenten under operationen med större precision jämfört med andra metoder.

Robotkirurgi är en vidareutveckling av titthålskirurgin. Precis som vid titthålskirurgi utförs operationen genom ett par små hål som görs i buken. Genom hålen för operatören in de olika instrumenten som är fästa på långa rör, så kallade ledare. Ett av instrumenten är alltid en kamera som visar vad som sker inuti kroppen på en bildskärm.
Skillnaden jämfört med titthålskirurgi är att robotkirurgi ger en jämnare kraftöverföring mellan operatörens handrörelser och instrumenten inuti patienten, vilket gör att darr och skakningar minskar. Robotinstrumenten har också en extra led som ger kirurgen större utrymme att manövrera. Dessutom är bilden av operationssåret tredimensionell vilket ytterligare underlättar för operatören.

Tjugo miljoner kronors investeringen är väl använda pengar enligt en samstämmig åsikt från både politiker och kirurger i Karlstad. Genom att man nu tillämpar ny teknik i Karlstad så underlättar man även rekrytering av läkare vilket har gett dem en bra bemanning med urologer.

Nu gäller det att övertyga Gävleborg att satsa på robotkirurgi.