Summa sidvisningar

tisdag 20 juni 2017

Den får inte slarvas bortLagstadgad semester infördes på 1930-talet i Sverige. Tanken var  att ledigheten skulle utveckla såväl kropp som själ. Enklaste sättet att uppfylla detta var kanske att resa bort.


Semestern för detta år har för en del precis börjat, för andra är det kanske några veckor kvar och för några är den redan avklarad. Drömmen om den perfekta semestern finns där och man anar slutet på ett kanske slitsamt år på ett jobb som saknar både tillfredsställande arbetsmiljö och skälig lön. För andra kanske dess motsats. 


Nu skall stressen på arbetsplatsen utbytas mot lugn och rekreation. Här skall en lagom dos av äventyr upplevas. Det sistnämnda kanske inte minst för att kunna berätta om till hösten bland arbetskamrater och grannar.


Blir det månne landet, stugan och havet, soldränkta stränder, fjällvandring eller kanske ”bara vara” på hemmaplan.


Semestern – denna form av betald ledighet – blir den något för svensken. Något som främjar hälsan och i slutändan kommer att leda till en mindre kostnad för en alltmer kostnadskrävande hälso- och sjukvård i vårt land. Denna sjukvård som idag, liksom tidigare somrar, stänger vårdplatser i brist på personal.Föga torde lösningen vara, enligt Gävleborgsmodellen, att erbjuda personalen en ersättningsnivå à 15000kr / vecka, i de fall man orkar flytta fram semestern någon/några veckor. Här behövs en långsiktig lösning för att rekrytera personal med anständiga löner och inte minst en god arbetsmiljö för att kunna behålla personalen. 

Semestern som skall ge hälsa och krafter får inte slarvas bort.