Summa sidvisningar

måndag 28 november 2011

Globaliseringen är både en utmaning och ...

Globaliseringen är ingen ny företeelse. Enligt Clemens Poellinger - reporter på Svenska Dagbladet - fyller den 500 år.

Idag ser vi en global konkurrens av varor, tjänster, kapital och information genom inte minst effektiv IT- kommunikation. Detta har en betydande inverkan på karaktären, snabbheten och dess konsekvenser förblir ofta djupt märkbara. Det senare har vi upplevt inte minst i demokratiutvecklingen i Nordafrika under året.

Vissa regioner i Europa har idag dragit enorma fördelar av globaliseringen och skapat välstånd för sina medborgare medan andra regioner känner sig marginaliserade. Här sätts solidariteten på prov mellan regionerna och strategier måste här skapas för att anpassa ekonomierna till global miljö. Överexploatering av naturresurser leder till miljö- och klimatproblem... olikheter i anställningsvillkor, graden av påverkansmöjligheter i olika delar av Europa ger onekligen spänningar inom och mellan regionerna.


Europa och dess regioner kan inte vrida tillbaka klockan eller fördröja globala trender,
snarare måste alla ta itu med den ökade globaliseringen. Både utnyttja dess fördelar och minimera dess negativa konsekvenser. 

Globaliseringen är både en utmaning och en möjlighet för Europas regioner, var budskapet som AER - Assembly of European Regions - försäkrade vid konferens på Azorerna under tiden 23-26 november.
84 regioner från Europa var representerade...Från Gävleborg deltog förutom jag själv även Agneta Wagner, Söderhamn och Sten-Erik Nilsson, Gävle.
..
Tidigare bloggar i ämnet AER se nedan
http://landstingsradingemarkalen.blogspot.com/2011/09/kultur-och-halsa.html
http://landstingsradingemarkalen.blogspot.com/2011/04/gavleborg-europas-framtid.html
..