Summa sidvisningar

tisdag 7 december 2010

Fler Apotek samt ökad service...

Sverige har fått fler apotek samt ökad service och tillgänglighet utan att kostnaderna för patienter och samhälle har stigit. Den kostnad på 460 miljoner kronor som höjningen av apotekens handelsmarginal har medfört finansieras genom en sänkning av priserna på originalläkemedel samt genom ett effektivare system för utbyte av läkemedel på apotek. Enbart prissänkningen på originalläkemedel med konkurrens från utbytbara alternativ (generika) har finansierat cirka 420 miljoner kronor per år av den ökade handelsmarginalen för apoteken.
TLV är den myndighet som beslutar om apotekens handelsmarginal och priserna på läkemedel som subventioneras av samhället och ingår i högkostnadsskyddet. De ansvarar också för regelverket kring utbytet av läkemedel på apotek som innebär att apoteken ska byta till det billigaste tillgängliga alternativet när ett läkemedel skrivits ut på recept.
Sedan apoteksmarknaden omreglerades har cirka 200 nya apotek öppnat i Sverige.
Apotekens handelsmarginal är den ersättning som apotek får för att sälja och informera om receptbelagda läkemedel.
Mer information om apotekens handelsmarginal på www.tlv.se/apotek

2 kommentarer:

 1. En så bra service att man inte kan få reda på vart närmsta apotek med lagerhållning av varan man är i behov av finns. En radikal förbättring skulle man kunna kalla det, att man måste besöka flera olika apotekskedjor innan man hittar rätt. Eller så hade man kunnat haft det som tidigare, där alla apotek kunde se in i alla lager och därmed berätta direkt vart man skulle ta sig.

  Vi ska inte glömma den oerhörda förbättringen att människor som lever på marginalen ofta, regel snarare än undantag, blir utan medicin. Eftersom de nya apoteken inte bedriver en samhällsservice utan en affärsverksamhet, därför kan man inte hursomhelst lämna ut medicin på faktura eller avbetalning. Nej, Ingemar, apoteksavregleringen är inte bra, det var bra innan den genomfördes. Det är bara Allifjantregimen och riskkapitalbolagen som gillar den.

  SvaraRadera
 2. TIllgängligheten har ökat bäste Xamuel,...idag är det bara Kuba och Nordkorea kvar med ett statligt monopol.
  Saknar jag Alvedon på lördag em, behöver jag inte vänta tills måndag fm...om jag bor i Hofors köper jag detta hos SparArne eller PRIX eller ...jag bestämmer själv!
  Att sedan staten skärpt kraven för utskrivning av receptbelagd medicin är även detta ett steg i rätt riktning. Förtjänsten finns hos Alliansregeringen...där KD ansvarar för Socialdepartementet!

  SvaraRadera