Summa sidvisningar

torsdag 11 augusti 2011

Barnet skall alltid vara i centrum!

Snart börjar skolorna för de flesta barnen i Sverige. Många har haft ett fantastiskt sommarlov och en del dess motsats. Tyvärr bär många av dagens barn i Sverige på en tung hemlighet. Det kan vara inslag av hot och misshandel, sexuella övergrepp eller alkohol och andra droger. Psykiskt labila föräldrar, inga fasta regler eller mattider tillsammans med ekonomiska bekymmer är problem, som gör att ett barn kan må dåligt. I välfärdssverige finns dessa missförhållanden...dessa har funnits långt före "finanskrisen" och finns givetvis tyvärr fortfarande. Detta kommer säkert att ännu en gång bekräftas, vid nästa rapport från Rädda Barnen i september detta år.

Tyvärr är det nog ofta så att många ser att "Kalle" super men ingen frågar varför...grannar ser och hör och misstänker att allt står inte rätt till för många barn, men ingen vill lägga sig i. Här behövs givetvis civilkurage. Uppfattningen i samhället att man skall sköta sig själv och strunta i andra tycks delas av allt för många. Ett sådant samhälle vill vi kristdemokrater inte ha. Vi anser att alla har ett ansvar för våra medmänniskor och framför allt för barnen.

I de kommuner som satsat på familjecentraler är det enklare och inte så märkvärdigt att ett barns situation uppmärksammas. Fler kommuner borde skapa familjecentraler där t ex socialtjänst, barnavårds- och mödravårdscentral finns tillsammans och kan verka gemensamt för att stödja barnet och familjen...under årets alla månader! En gott föredöme i den riktningen såg jag häromsistens vid studiebesök i Bollnäs.

Hur barn behandlas säger mycket om vilket samhälle vi lever i. Barnen har inte valt sin livssituation. Barnens bästa måste alltid sättas i första rummet.

Till alla barn i Gävleborg säger jag - med största önskan - inför kommande skolstart... Du skall alltid vara i centrum och vuxenvärlden skall göra sitt yttersta för att tillgodose alla dina behov och se till att du utvecklas utifrån din nivå. Då finns förutsättningar för trivsel och goda resultat, vilket leder till en framgångsrik landsända av Sverige - Gävleborg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar