Summa sidvisningar

tisdag 20 mars 2012

Något har gått väldigt snett...

Häromdagen fick vi veta att Landstinget Gävleborg kommer att investera närmare en miljard kronor i nya lokaler på länets sjukhus de kommande åren. Den enskilt största satsningen var det nya operationshuset vid Gävle sjukhus. Det första symboliska spadtaget togs och alla fick också veta att detta nya operationshus kommer att stå färdigt 2014 med tio toppmoderna operationssalar. Dessa salar kommer att uppfylla dagens och morgondagens krav... här nämndes bättre luftkvalitet, mindre buller, smidigare logistik, mobil utrustning och rymliga fönster med stort ljusinsläpp. Detta kommer bland annat att ge patienterna en trygg och säker vård under operation.

Idag får vi genom media veta att på Gävle sjukhus vägrar 70 sjuksköterskor vid hjärtenheten sedan i måndags att jobba extrapass. Orsaken är missnöje med låga löner och dålig bemanning. Det som utlöste aktionen var beskedet att årets sommarvikarier som lägst ska få 22 000 kronor i månadslön, skriver Arbetarbladet.
– Det betyder att vi som ska introducera dem har lägre lön, säger en sjuksköterska, som tjänar 21 500 kronor i månaden efter 28 år i vården, till tidningen.

Själv kan jag konstatera att något gått väldigt snett... vad hjälper om vi har ändamålsenliga lokaler men glömmer personalen, som skall arbeta med patienterna. Hörsammar arbetsgivaren inte kraven är risken stor att föregående års sommarkaos med akut sjuksköterskebrist upprepar sig och till och med blir ännu värre och patientsäkerheten är i fara.

– Självklart stöder vi de nyanställda, men vi vill ha en generell höjning för arbetande sjuksköterskor med 2 000 kronor, säger Gunnar Foss, vårdförbundet.

2 kommentarer:

  1. Fantastisk kommentar till sjuksköterskoras fördel! men var finns ni/politiker/landstingsråd när vi behöver er som mest! som vi alla förstått så är det inte oss man lyssnar till utan er! Vi behöver er hjälp.. ni bär mycket på era axlar! Det satsas på LOVEN, där behöver man inte slåss för att få ha två sorters tepåsar på avdelningen till personal som inte dricker kaffe. De har ofantliga mängder plus fruktkorg och kaffebröd... de får byta sin redan nya soffgrupp till en annan för kring 20000 utan att bli i frågasatta! (hört själv) En del av oss specialiserade ssk, jobbar där vi behövs bäst, alltså skickade av chefen, till avdelningen bredvid, till akuten eller som hjälp till mottagningen. Under arbetstid och ibland även annars (vid beordring) har vi beredskap alla dygnets timmar för att åka med på ambulanstransporter, springa på akuta snitt, akuta förlossningar eller där barn förväntas vara dåliga, då får den personal som finns kvar på avdelningen klara sig på mindre personal! Då får där inte finnas många sjuka på avdelningen för att det ska gå bra. För den som är nyutbildad är det svårt att veta om de vill vara kvar som ensam ssk på avdelningen med allt vad det innebär eller springa på akuta fall tillsammans med en läkare som antagligen är där för första gången, hyrläkare. Våra jobb är i dag inte prioriterade vad gäller patientsäkerhet eller kvalite´. Vi slåss på lönesamtal för våra eventuella hundralappar och hör hur våra kollegor, hyrläkare, fr andra sjukhus har en halv årslön (för oss ssk) för fem arbetade nätter, alltså ca 180 000kr. Lätt att bli både utbränd och bitter i sammanhanget. De läkare som vi har skulle inte klara sig en dag utan oss, ssk!! Vi är varken hörda på eller sedda i den vård vi bedriver. Vi har mycket idéer och har en framåtanda som är enorm, annars finns det inte en chans att ngn av oss skulle stå ut med detta. Sjukhusledningen borde ta vara på det medans tid är. Alla har ngn gång sagt att: jag hoppas jag inte måste vara med när det händer ngt! det är på gränsen sedan länge tillbaka. Vi räds för att själva bli sjuka! ingen av oss skulle vilja hamna på Gävle sjukhus!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med..."Vi har mycket idéer och har en framåtanda som är enorm,..." skulle väldigt gärna medverka till löneförhöjning i ämnet sjuksköterskor i stället för kostnaden för hyrläkare... tag gärna kontakt med mig per telefon
      -
      070-4141333

      Radera