Summa sidvisningar

onsdag 4 juli 2012

"Lev som du lär..."


Med över 1800 arrangemang måste man stanna upp för ett ögonblick i denna imponerande Almedalsvecka. Jag påminns om när jag för ett antal år sedan besökte Getty Museum i Los Angeles, där min dotter bor. Jag fick rådet av en guide, att efter ett par timmars iakttagande av världsberömd konst... gå ut på någon av balkongerna och "skölja ögonen". Innebörden var att titta och begrunda något annat än upphängd konst.
Mitt för dagen avbrott i det informationsflöde, som finns under denna vecka i Visby, var ett kort besök på Fårö. Fick där träffa ett äldre syskonpar - kallade varandra för storasyster och lillebror - vilka bekräftade det jag vetat om... ingen bofast på Fårö berättade för tillresta turister var Ingemar Bergman bodde under sin tid. Det var en tyst överenskommelse...

När man tar sig tid för avkoppling och reflektion fastnar inhämtad kunskap och information... jag tänker på gårdagens seminarium "När unga får makt". Där berättade Andreas Carlsson(kd) om när han som 19-åring valdes in till kommunfullmäktige i Mullsjö. En tid därefter blev han även ordförande i barn- och utbildningsutskottet, vilket i praktiken innebar att han var chef över sina gamla lärare och rektorer. Trots motvilligheten att kandidera till fullmäktige... sitter han sex år senare i riksdagen. Lång resa på kort tid... framgångsreceptet har varit hans mentorer och vänner som håller honom kvar på jorden.
En nära vän hade till Andreas sagt för några år sedan... "bli aldrig en politiker här uppe" och pekade på sitt eget huvud. Det är viktigt att vara den man är oavsett vad som händer.

Något som också kom fram i paneldiskussion var att man idag ofta förväntas vara korrekt och felfri... därför vågar man inte sticka ut utan istället försöker vara så mainstream som möjligt.

Ytterligare tankar som kom fram var... Lev som du lär och glöm inte att även ställa dumma frågor. Det går inte att prata om miljöförstöring och sedan inte leva miljömedvetet.
..
Vill till sist ge ett tips till unga politiker... AER´s summerschool i augusti på Azorerna. Se nedan länk
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar