Summa sidvisningar

tisdag 16 oktober 2012

Valfrihet och värdighet... även för äldre döva!


Idag hade jag tillsammans med mina kollegor från Samverkan Gävleborg /kd, m, fp och sjvp/ förmånen att få lyssna till PiaKerstin (Kia) Silverdal - medfödd gravt hörselskadad. Hon är specialutbildad som palliativ vårdundersköterska och har under 30 år jobbat med människor inom vård.

Med tanke på nästa veckas debatt i fullmäktige i Bollnäs - Hospice - Vård i livets slut i Gävleborgs län - var det en bra påminnelse om vikten av att god språklig kommunikation finns, för patienter och deras anhöriga, även för såväl döva och dövblinda samt gravt hörselskadade.

Vården i livets slut måste präglas av värdighet, omtanke och respekt för alla heter det.... även för de med grav hörselskada, dövhet eller dövblindhet gäller detta. Detta är en sårbar grupp som inte kan kommunicera med personal om det inte finns teckenspråkskunnig personal eller tolk.
..
Kia berättade om sitt företag - PalliaVårdTecken - ett ambulerande företag som erbjuder sina tjänster till landsting, kommuner och privata hem samt skolor och studieförbund.
 
Själv säger ...Du behövs Kia. Lycka till!
Rapport - Valfrihet och värdighet saknas hos äldre döva!
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar